Παρέμβαση της ΛΑΣ Βόλου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές

“Να σταματήσει η τοποθέτηση κεραιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να «ξηλωθούν» εκεί που ήδη λειτουργούν”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ταύτιση της Δημοτικής αρχής Βόλου με την αντιλαϊκή πολιτική, τόσο των κυβερνήσεων όσο και των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της πόλης του Βόλου αποδεικνύεται ακόμη μια φορά με την πρόταση της στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου για την κατάργηση της κανονιστικής που αφορά την ανάπτυξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Η κανονιστική απόφαση για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας έθετε εντός του δήμου συγκεκριμένους όρους για την προστασία των κατοίκων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και απαιτούσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάστασή τους τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής ότι δεν έχει νόημα η ανανέωση της κανονιστικής απόφασης, αποτελεί συγκάλυψη των ευθυνών της και υπεκφυγή των στοιχειωδών υποχρεώσεών της.

Έχοντας ως πρόσχημα το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε, η δημοτική αρχή Βόλου «σηκώνει τα χέρια ψηλά». Αυτό το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο έχει αποθρασύνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να τοποθετούν ανεξέλεγκτα σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, αφαιρώντας την αρμοδιότητα ελέγχου από τους δήμους. Έτσι και στο Βόλο τοποθετούνται κεραίες κοντά σε χώρους εκπαίδευσης, σε πολυσύχναστους χώρους και σε περιοχές κατοικίας. Ιδιαίτερα το κέντρο του Βόλου έχει μετατραπεί σε «πάρκο» κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από σχολεία όπως στη συνοικία Καραγάτς, λίγες δεκάδες μέτρα από τα παράθυρα του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου.

Η δημοτική Αρχή Βόλου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αντί να καταγγείλει και να διεκδικήσει, ως όφειλε, ζητώντας την παράλληλη παρέμβαση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να της αποδοθούν οι σχετικές αρμοδιότητες, συντάσσεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες. Είναι στην «ίδια όχθη» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα, που πατάει στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, αδιαφορώντας ακόμη και στα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους για να σταματήσουν την τοποθέτηση κεραιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να απαιτήσουν το «ξήλωμα» αυτών που ήδη λειτουργούν. Τους καλεί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να διεκδικήσουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου, να βάλουν φρένο στην ασυδοσία των πολυεθνικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει