Παρέμβαση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ηρώς Διώτη στο Στεφανοβίκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ηρώς Διώτη, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

“Η Κάρλα και το υδατικό ζήτημα στην Ανατολική Θεσσαλία”

«Οι πολιτικές ευθύνες για το “βάλτωμα” της Κάρλας – Ανάγκη για ανατροπή»

Φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Στεφανοβίκειο, μία ανάσα από τη μερικώς ανασυσταθείσα λίμνη Κάρλα, τα πάθη της οποίας φαίνεται να μην έχουν τελειωμό. Μία –κάποτε- φυσική λίμνη, γνωστή από το 2.500 π.Χ., που στο πλαίσιο μίας άλλης «μεγάλης ιδέας», εφάμιλλης αυτής της εκτροπής του Αχελώου, αντί να αποτελέσει όπως και όλοι οι υφιστάμενοι υδάτινοι όγκοι πηγή ζωής, αποξηράνθηκε το 1962, παρά τις σχετικές μελέτες που δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.

Με την αποξήρανση της λίμνης φάνηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις από τη μη ολοκλήρωση του έργου όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας, με την κατασκευή του ταμιευτήρα των 64700 στρεμμάτων.

Αυτές οι επιπτώσεις είναι περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές:

• Ραγδαία πτώση της υπόγειας υδροφορίας, τα σημάδια της οποίας είναι φανερά ακόμη και σήμερα στην ευρύτερη παρακάρλια περιοχή
• Εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον ευρύτερο χώρο της περιοχής της Κάρλας
• Ρύπανση και επιπτώσεις στον κλειστό Παγασητικό κόλπο και εμφάνιση φυτοπλαγκτού
• Εμφάνιση ρηγμάτων μεγάλου βάθους και καταστροφή κτισμάτων
• Επιπτώσεις στην πανίδα και στην χλωρίδα της περιοχής
• Καταστροφή γεωτρήσεων και ξήρανση πηγών μεταξύ των οποίων και η Υπέρεια Κρήνη στο Βελεστίνο
• Αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής
• Αδυναμία υδροδότησης πόλεων και οικισμών

Πέραν των παραπάνω, επαγγέλματα συνυφασμένα με την ίδια την ύπαρξη της λίμνης εξαφανίστηκαν, όπως οι ψαράδες της Κάρλας, που έμειναν χωρίς εισόδημα μετά την αποξήρανσή της.

Φτάνοντας στο 1999 και στην έναρξη της επανασύστασης, σας διαβάζω 2 γραμμές από το «ΒΗΜΑ» της 12ης Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους: «Σε περίπου τρία χρόνια η Κάρλα θα είναι και πάλι λίμνη. Τότε θα μπορεί να δέχεται και επισκέπτες για τουρισμό, για αναψυχή, για ψάρεμα. Ίσως και να διαφημίζονται τα “γουικέντ στην Κάρλα”. Το βέβαιο είναι ότι το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται ως το τέλος του έτους. […] Εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης, ώστε να αρχίσει να “μετρά” η τριετία για την κατασκευή του. Αν όλα πάνε καλά το 2003 θα έχει ολοκληρωθεί». Success story, δηλαδή, από τότε.

Το 2012, με νόμο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, η δημιουργία του οποίου είχε επιβληθεί ως συμβατική υποχρέωση από τη Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση του έργου επαναδημιουργίας της λίμνης. Στα εξοργιστικά της κατάργησης είναι ότι από την κατάργησή του, ουδένα δημοσιονομικό όφελος προέκυπτε, αφού τα μέλη της διοίκησης εργάζονταν αμισθί, ενώ τα απασχολούμενα στελέχη πληρώνονταν με πόρους ευρωπαϊκού προγράμματος, του οποίου η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη έως το 2015.

Μέχρι τα τέλη του 2013, σύμφωνα με την εκτίμηση που είχε εκφραστεί το 2010, από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κάρλας, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 90% των έργων που έχουν προγραμματιστεί. Κάτι τέτοιο δε συνέβη. Τον Οκτώβρη του 2013 και αφού είχε ψηφιστεί ένας νόμος που θα αναφέρω αμέσως μετά, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή είχε στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών για τις εκκρεμότητες του έργου, οι οποίες είναι χωρίς τελειωμό: συμβάσεις που διαλύθηκαν, συμβάσεις που εκκρεμούσε η ματαίωση της διάλυσής τους και αποζημιώσεις, εργολάβοι που κηρύχθηκαν έκπτωτοι, αποζημιώσεις απαλλοτριωθέντων εκτάσεων, τροποποιήσεις μελετών.

Με το άρθρο 129 παρ. 6 του 4199/2013, οι αρμοδιότητες και τα υλοποιούμενα έργα της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας που συστήθηκε με το π.δ. 231/1999 (Α΄ 194), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μεταφέρονταν στις 31.10.2013 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μεταφέρθηκαν; Μόνο στα χαρτιά, όπως ο ίδιος ο κ. Αγοραστός «ομολόγησε» πριν ένα μήνα περίπου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στις 31.3.2014, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων κατασκευής των έργων ανασύστασης της λίμνης Κάρλας από το αρμόδιο υπουργείο προς την αιρετή Περιφέρεια.

Άρα, οι διαπιστώσεις του –από τότε- φιλοκυβερνητικού Βήματος, ότι το 2003 θα έχουμε ξανά Κάρλα, διαψεύδονται σήμερα, στο 2014, πανηγυρικά. Και όχι μόνο διαψεύδονται, αλλά επειδή όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και η ολοκλήρωσή τους έχει τελική προθεσμία το Δεκέμβριο του 2015, θα πρέπει η χρηματοδότησή τους να είναι συνεχής προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην εκτέλεση των εργασιών τους. Πρακτικά, αν το έργο δεν ολοκληρωθεί απεντάσσεται, πάνε χαμένα 260 εκατ. ευρώ και επιπλέον δημιουργείται υποχρέωση επιστροφής χρημάτων στην ΕΕ.

Συνοψίζοντας: ο κ. Αγοραστός όταν καταργούνταν ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας ΔΕΝ ήταν εκεί και ΔΕΝ πίεσε για τη διατήρησή του, όπως συνέβη με τις περιφερειακές αρχές άλλων Περιφερειών. Από 1/1/2011 που ανέλαβε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η μόνη του δράση προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ήταν να μετάσχει σε ορισμένες συσκέψεις, απλώς ενημερώνοντας, σαν απλός διαχειριστής, για τα πεπραγμένα του Υπουργείου και διαβεβαιώνοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Από 1/1/2014 που θεωρητικά ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια όλες τις αρμοδιότητες κατασκευής των έργων από την ΕΥΔΕ, οι αρμοδιότητες ακόμη δε μεταβιβάστηκαν. Η Κάρλα και πολλά περιφερειακά της έργα βαλτώνουν.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, για να μη μακρηγορώ και να δώσω το λόγο στο Γ. Σταμπουλή και στους πολύ σημαντικούς κύριους ομιλητές μας, τους κ.κ. Νικήτα Μυλόπουλο και Μάρκο Βαξεβανόπουλο, κλείνω με τα εξής:

Η Κάρλα αποτελεί πηγή ζωής για όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο για τους όμορους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας και τους Δήμους τους, αφού επηρεάζει σοβαρά το μικροκλίμα όλης της Περιφέρειας. Το έργο της επαναδημιουργίας της έχει πρωτίστως περιβαλλοντικό χαρακτήρα αφού με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας (προστασία από πλημμύρες, ρύπανση Παγασητικού, υφαλμύρωση υπόγειων υδροφορέων, άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων, μερική αποκατάσταση του προϋπάρχοντος οικοσυστήματος της Κάρλας) και να διασφαλιστεί στο μέλλον η αειφορία στη διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων.

Όταν επεμβαίνεις στη φύση, η φύση σε τιμωρεί αργά ή γρήγορα. Κι αυτό ήδη φαίνεται από τη λίμνη Κάρλα, την οποία τώρα πλέον καλούμαστε να πληρώσουμε δις ευρώ για να την επανασυστήσουμε. Η λογική λέει ότι πρώτα εξαντλούμε όλες τις μεθόδους που μας δίνει η τεχνολογία και η επιστήμη και μετά βλέπουμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε. Στην περίπτωση της Κάρλας –όπως και στην περίπτωση του Αχελώου- δεν ακολουθήθηκε αυτό το μοντέλο, οπότε αύριο, ως Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, πρέπει να κάνουμε αυτό που λένε οι διαχειριστές damage control, να επέμβουμε δηλαδή, να εντοπίσουμε τα λάθη που έγιναν και να τα διορθώσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το αύριο δεν μπορεί να περιμένει.

Σας ευχαριστώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει