Παρέμβαση φοιτητών στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 16:08

Παρέμβαση στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών συλλόγων, που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες από το υπουργείο Παιδείας αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι φοιτητές ζήτησαν από τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις να πληροφορηθούν τις θέσεις που υποστήριξε το ΑΠΘ κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αθήνα, όπου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», πριν αυτό τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πρύτανης, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξήγησε στους φοιτητές τι προβλέπεται για τη δομή και λειτουργία σε Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (σήμερα ΑΔΙΠ) καθώς και τη στόχευση των αλλαγών στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ ) των ΑΕΙ, προς διευκόλυνση των ερευνητών.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή ποσοστού 20% της τακτικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων ο πρύτανης διαβεβαίωσε πως το Αριστοτέλειο βάσει αξιολογήσεων είναι σε θέση να διασφαλίσει το μέγιστο της κρατικής χρηματοδότησης.

Οι φοιτητές ζήτησαν διαβεβαιώσεις από τις πρυτανικές Αρχές ότι δεν θα υπάρξει καμία διαγραφή φοιτητή με τον λεγόμενο τύπο «ν+2» και ο πρύτανης παρέπεμψε σε πρόσφατη ανακοίνωση της Συγκλήτου για το θέμα, σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

Σχετικά με τα αιτήματα των φοιτητών «για προγράμματα σπουδών που θα εξασφαλίζουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, με κατοχυρωμένη παιδαγωγική επάρκεια, για αξιοπρεπή ασφαλισμένη μόνιμη δουλειά», ο πρύτανης διευκρίνισε πως αρμόδιες για τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών είναι οι συνελεύσεις των Τμημάτων και οι όποιες επικαιροποιήσεις γνώμονα έχουν πάντοτε τα πτυχία να έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 16:08

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει