Παρέμβαση 7 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Μεϊκόπουλου, για την αδυναμία προμήθειας φαρμάκων

Ο λόγος για τις υγειονομικές μονάδες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση των 8 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αδυναμία προμήθειας βασικών φαρμάκων για τις υγειονομικές μονάδες της 5ης ΥΠΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της για ταμειακά πλεονάσματα 10 εκ. ευρώ.

Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ο Διοικητικής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας δήλωσε μέσω δημόσιας επιστολής του ότι «Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια έχει την πρώτιστη ευθύνη να ενισχύει με πιστώσεις τα Νοσοκομεία ευθύνης της και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να τις διαχειρίζονται με την δέουσα ευαισθησία, αλλά και με τον πλέον επωφελή τρόπο για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Το γεγονός του κλεισίματος της περασμένης οικονομικής χρονιάς με περίσσευμα 10 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ για τα Νοσοκομεία ευθύνης μας, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται ελλείψεις ή προβλήματα σε ορισμένα από αυτά δεν γίνεται ανεκτό».

Ο Διοικητής αποφεύγει βεβαίως να αναφέρει ότι τα προηγούμενα έτη, από το ίδιο πόστο και έχοντας την ευθύνη διαχείρισης όλων των πιστώσεων των δημόσιων υγειονομικών δομών της Υγειονομικής Περιφέρειας ευθύνης του, δεν ενέκρινε αιτούμενες -από τις διοικήσεις των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων- πιστώσεις (ενδεικτικά βλπ. ΑΔΑ: ΒΛ0Ζ4690ΒΜ-9ΡΨ) και περιέκοπτε ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς τρέχουσας χρήσης τους.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλεται ότι οι προϋπολογισμοί του 2014 των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ προβλέπουν τερατώδεις περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη, ενώ στις κλινικές και τα φαρμακεία αρκετών νοσοκομείων σε Θεσσαλία και Στ. Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την αγορά βασικών υλικών και φαρμάκων, σε σημείο να εγείρεται θέμα τόσο μη ασφαλούς λειτουργίας τους όσο και κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Επειδή είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αδιάθετα χρήματα την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων.
Επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καλύπτει τις ανάγκες υλικοτεχνικών υποδομών των δημοσίων νοσοκομείων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί ότι το 2013 σημειώθηκε περίσσευμα πιστώσεων της τάξης των 10 εκ. € για τα νοσοκομεία Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας;
2. Αν ναι, θα διερευνηθεί η αιτία που προέκυψε αυτό το πλεόνασμα και τι προτίθεται να πράξει ώστε αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της Δημόσιας Υγείας;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα:
1. Τους απολογισμούς του 2013 όλων των Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας
2. Τους προϋπολογισμούς του 2014 για όλες τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες της 5ης ΥΠΕ

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Δριτσέλη Παναγιώτα
Διώτη Ηρώ
Γελαλής Δημήτρης
Μιχαλάκης Νίκος
Κυριακάκης Βασίλης
Σταθάς Γιάννης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Αποστόλου Βαγγέλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει