Παραιτήθηκε ο Μάριο ΝτράγκιΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022, 20:04

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

»Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Προηγουμένως, ο κ. Ντράγκι είχε συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο κ. Ματαρέλα προσπάθησε να τον πείσει να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος αυτής της νομοθετικής περιόδου, την ερχόμενη άνοιξη. Είχε προηγηθεί η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι, νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία όπως αποδείχτηκε δεν άλλαξε την απόφαση του.

Στο μεταξύ, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, οι γερουσιαστές του οποίου δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πριν από λίγο δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022, 20:21Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει