Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Παραγουάης

[ad_1]

Ο υπουργός Υγείας της Παραγουάης, ο Χούλιο Ματσολένι, υπέβαλε χθες Παρασκευή την παραίτησή του, μία ημέρα μετά την παρότρυνση της Γερουσίας να αποχωρήσει, καθώς η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού εξαντλεί τα αποθέματα φαρμάκων στα νοσοκομεία και οδηγεί το σύστημα υγείας στα όρια του κορεσμού.

Ο Ματσολένι προστέθηκε σε αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους σε κράτη της Λατινικής Αμερικής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς εντείνεται η αγανάκτηση των πολιτών για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους χειρίζονται την πανδημία και την αργή πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού.

Ο υπουργός, που δεχόταν επικρίσεις τελευταία, αρχικά απέρριψε ξερά μη δεσμευτική απόφαση της Γερουσίας που τον καλούσε να αποχωρήσει, όμως μόλις μερικές ώρες αργότερα, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο Μάριο Άμπντο, ανέκρουσε πρύμνα και ανακοίνωσε πως παραιτείται.

«Συμφωνήσαμε από κοινού να αποχωρήσω (…) προκειμένου να αποκατασταθεί η (κοινωνική) ειρήνη που έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή», συνόψισε ο Ματσολένι.

Ο αρχηγός του κράτους ονόμασε τον Δρ. Χούλιο Βόρβα, υφυπουργό μέχρι χθες, διάδοχο του Ματσολένι. Ο Δρ. Βόρβα τόνισε σε δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει αμέσως προσπάθειες προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί φάρμακα, εμβόλια και άλλα είδη.

Παρά τη δέσμευση αυτή, διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν καθώς επικρατεί κλίμα οργής για τις οδυνηρές ελλείψεις.

Η Παραγουάη καταγράφει πλέον αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2: έφθασαν τις 115 ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες.

Παράλληλα, η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με βραδύ ρυθμό: έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 0,1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Παραγουάη έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 3.250 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 164.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει