Παραλία στη Χαλκιδική γέμισε «αφρούς»Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021, 15:09

Ένα περίεργο φαινόμενο αντίκρισαν οι λουόμενοι στην παραλία Τηγάνια, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, την Παρασκευή, καθώς η παραλία γέμισε με «αφρούς».

Σύμφωνα με το Thessnews, για την εικόνα αυτή εκτιμάται ότι ευθύνεται το φαινόμενο του ευτροφισμού. Ο «αφρός» εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στα ανοιχτά των ακτών της Σιθωνίας Χαλκιδικής και λόγω του χθεσινού κύματος μετακινήθηκε προς την ακτή.

«Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιάλυτη οργανική ύλη. Για κάποιο φυσικό λόγο (αναταραχή, βιολογική διεργασία με φυτοπλαγκτόν κ.λπ.) αυξάνεται η ποσότητα σε μεγάλους αριθμούς και δεν προλαβαίνει να διαλυθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία.

 

«Βλέπουμε μια ένταση τον τελευταίο καιρό σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχει προκληθεί από την οργανική ρύπανση στο Βόσπορο» συμπλήρωσε. Τόνισε ότι δεν είναι επικίνδυνο και επισήμανε ότι όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος, ανέφερε πως οι αφροί έχουν εμφανιστεί σε θάλασσες της Σιθωνίας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες. Όπως είπε ο κ. Ζήσιος, εκτιμά ότι είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού που οφείλεται στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους.

Πηγή: thessnews.gr


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021, 15:18Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει