Παραλίγο τραγωδία με το ελικόπτερο στη Γλυφάδα και τον εξάκις παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι Sebastien Ogier


Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     


Ένα απρόσμενο περιστατικό με ελικόπτερο συνέβη τη Δευτέρα το μεσημέρι στην περιοχή της Γλυφάδας.

Λίγο έλειψε να έχουμε τραγωδία με τον κορυφαίο οδηγών αγώνων ράλι στον κόσμο Όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του σε Μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ένα ελικόπτερο κάτω «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσγειώθηκε ξαφνικά στο χώρο έξω από τον Άγιο Παντελεήμονα, στην περιοχή του Γκολφ».

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας στην ανάρτησή του ζήτησε δημόσια να μάθει το λόγο που έγινε μία τόσο ριψοκίνδυνη προσγείωση, χωρίς άδεια και δίπλα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

H ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας για το περιστατικό...

Ο 6 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής

Λόγω του περιστατικού και επειδή συνέβη μέσα σε κατοικημένη περιοχή, λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό Οι αθλητες θα επέστρεφαν με ελικόπτερο στην Ιτέα για να κάνουν δοκιμές…πως στο συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν επέβαιναν απλοί πολίτες αλλά τρεις αθλητές του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι (WRC). Συγκεκριμένα, ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastian Ogier (ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή και την κορυφή της βαθμολογίας στο WRC), ο Scott Martin και ο Benjamin Veillas.

Οι τρεις τους είχαν μεταβεί στο γκολφ της Γλυφάδας για διασκέδαση και έπρεπε να επιστρέψουν στη Ιτέα καθώς εκεί βρίσκεται η αγωνιστική ομάδα της Toyota προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμές με το Yaris WRC στα βουνά της Φθιώτιδας. Για να γίνει η μεταφορά τους πιο γρήγορα ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου την οποία προγραμμάτισε ο Έλληνας που συνεργάζεται με την ομάδα της Toyota.

Λίγο έλειψε να έχουμε τραγωδία με τον έξι φορές παγκόσμο πρωταθλητή στο WRC και πρωτοπόρο στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι Sebastien Ogier....

Οι Scott Martin και Benjamin Veillas επέβαιναν και αυτοί στο ελικόπτερο...

Δεν τους δόθηκε άδεια για προσγείωση… 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πιλότος ζήτησε να προσγειώσει το ελικόπτερο μέσα στο χώρο του γκολφ, ωστόσο δεν  Για να προσγειωθεί ελικόπτερο σε κατοικημένη περιοχή πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα 19 άρθρο 12… δόθηκε άδεια, γεγονός που επιβεβαίωσε στο zougla.gr ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου:

«Ζητήθηκε άδεια να προσγειωθεί ελικόπτερο μέσα στο χώρο του γκολφ και να γίνει παραλαβή 2-3 ατόμων. Δεν τους δόθηκε και τελικά προσγειώθηκε στο πίσω μέρος. Επιβίβασε τους πελάτες, πήγε να απογειωθεί, δεν τα κατάφερε και σήκωσε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης που έφτασε μέχρι την εκκλησία. Μίλησα με αυτόπτες μάρτυρες και μου είπαν πως το ελικόπτερο άρχισε να στροβιλίζεται και τελικά προσγειώθηκε κάνοντας πολύ θόρυβο. Ρώτησα για το συγκεκριμένο ελικόπτερο και με πληροφόρησαν πως έχει αμερικανικό νηολόγιο και δεν διαθέτει άδεια για δημόσιες μεταφορές».

Ελάχιστα μέρα αφότου απογειώθηκε ο πιλότος κατάλαβε πως είχε πρόβλημα και προσγειώθηκε ευτυχώς με ασφάλεια...

Το ελικόπτερο μάρκας Robinson 44

Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο μάρκας Robinson 44 το οποίο μεταφέρθηκε με νταλίκα από το Το συγκεκριμένο ελικόπτερο μπορούσε να πετάξει κάνοντας αερομεταφορές; χώρο όπου έγινε το περιστατικό στη Γλυφάδα, μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερις άτομα αλλά χωρίς να είναι εφοδιασμένο με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου (έχει ντεπόζιτο 180 λίτρων). Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΥΠΑ μας έγινε γνωστό πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι ιδιωτικής χρήσης και δεν έχει άδεια  αερομεταφορών.

Αυτό είναι που γεννά και το ερώτημα κατά πόσο ήταν ενήμερη η αγωνιστική ομάδα της Toyota, δηλαδή αν γνώριζαν ότι θα πετάξουν με ελικόπτερο που δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια. Μην ξεχνάμε πως αθλητές τέτοιου επιπέδου είναι ασφαλισμένοι και οτιδήποτε συμβεί για να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να έχουν γίνει όλα όπως… πρέπει. Ήδη πάντως από την ομαδα έχουν ξεκινήσει τη δική τους έρευνα για να βγάλουν το δικο τους πόρισμα και να πράξουν ανάλογα.


Γερανός φορτώνει το παραλίγο μοιραίο ελικόπτερο...

Έχει τελικά άδεια το συγκεκριμένο ελικόπτερο;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη έχει ξεκινήσει η έρευνα από την Υπηρεσία Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων η οποία θα εκδώσει συγκεκριμένο πόρισμα, το οποίο θα στείλει σην ΥΠΑ προκειμένου να λάβει αποφάσεις. Ερωτηματικά επίσης υπάρχουν για το αν, για το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχουν γίνει καταγγελίες στην ΥΠΑ Πληροφορίες κάνουν λόγο πως έχουν ζητηθεί τα μητρώα του ελικοπτέρου κάτι που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθούν αποζημιώσεις…και μάλιστα επώνυμες που αφορούν πτήσεις χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως περιστατικά με τις αντίστοιχες πτήσεις έχουν απασχολήσει πολύ στο παρελθόν τον κλάδο των αερομεταφορών. Παλαιότερα το zougla.gr είχε δημοσιοποιήσει αντίστοιχο άρθρο για ένα θέμα που ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν το συγκεκριμένο ελικόπτερο και με τους συγκεκριμένους πελάτες έπεφτε σε σπίτι και είχε συμβεί το μοιραίο καθώς αναφερόμαστε στον κορυφαίο οδηγό αγώνων ράλι του πλανήτη…

Έτοιμο για τη μεταφορά και τον έλεγχο...

Πότε και πού μπορεί να προσγειωθεί ένα ελικόπτερο…

Να συμπληρώσουμε επίσης πως ένα ελικόπτερο επιτρέπεται να προσγειωθεί έξω από αεροδρόμιο ή αδειοδοτημένο ελικοδρόμιο εάν ο χώρος βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής και υπάρχει η άδεια του ιδιοκτήτη.

Επίσης και για όλα τα ιδιωτικά ελικόπτερα (όχι αυτά που μισθώνονται) είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του εντύπου 731 και αποστολή του στην ΥΠΑ που ενημερώνει ότι οι επιβάτες που μεταφέρει δεν έχουν καταβάλει κόμιστρο.

 

Δείτε το video που εξασφάλισε το zougla.gr από τη μεταφορά του ελικοπτέρου…

 

 

 

 Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει