Παραστρατιωτικοί σκότωσαν επιδημιολόγο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέσα σε κέντρο θεραπείας του Έμπολα

Βαριά οπλισμένα μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης εισέβαλαν σε νοσοκομείο όπου προσφέρονται φροντίδες σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έναν επιδημιολόγο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τραυματίζοντας άλλους δύο ανθρώπους, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι στη ΛΔ Κονγκό και επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

Οι τρεις δράστες ανήκαν σε τοπική παραστρατιωτική οργάνωση κι επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στην Μπουτέμπο, μια από τις εστίες της δεύτερης χειρότερης επιδημίας του Έμπολα στην ιστορία, δήλωσε ο Πατρίκ Καμπάλε, αντιδήμαρχος της πόλης.

Η επιδημία πλέον εξαπλώνεται με τον πιο ταχύ ρυθμό από τη στιγμή που κηρύχθηκε, τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που αποδίδεται σε σειρά επιθέσεων παραστρατιωτικών και άλλων, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη διεθνή αντίδραση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμπάλε, οι δράστες της επίθεσης «αναγνωρίστηκαν» και είναι «αντάρτες Μάι-Μάι που απαιτούν να φύγουν οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκαμπριέσους ανέφερε ότι ο γιατρός που έχασε τη ζωή του ήταν ο Ρίτσαρντ Μουζόκο, επιδημιολόγος από το Καμερούν.

«Η οικογένεια του ΠΟΥ έχασε έναν αγαπητό συνάδελφο στην επίθεση στην Μπουτέμπο, στη ΛΔ Κονγκό», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας μέσω Twitter. «Είμαστε αγανακτισμένοι για αυτή την επίθεση. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι στόχος», συμπλήρωσε.

Από τον Φεβρουάριο, σωρεία επιθέσεων εναντίον κέντρων θεραπείας ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, επιτάχυνε την εξάπλωση της επιδημίας και ανάγκασε κάποια μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να αποσυρθούν εσπευσμένα από την περιοχή.

Οι δράστες των επιθέσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές, πιστεύεται πάντως πως πρόκειται για μέλη ένοπλων ομάδων και μέλη των κοινοτήτων που εναντιώνονται στην αποστολή ξένων γιατρών. Πολλοί στις περιοχές αυτές πιστεύουν ακράδαντα ότι η επιδημία του Έμπολα αποτελεί συνωμοσία της κυβέρνησης ή ξένων χωρών.

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 855 ανθρώπους (789 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 66 πιθανά), ενώ υπάρχουν άλλα 450 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τώρα.

Η τρέχουσα επιδημία στη ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται η χειρότερη στην ιστορία έπειτα από εκείνη του 2014 η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.000 ανθρώπους, κυρίως σε χώρες της δυτικής Αφρικής.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει