Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων 1912-13»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας με τίτλο «Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» του βολιώτη στρατιώτη, Στέφανου Κ. Τζάνου πρόκειται να παρουσιάσει η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή (Κωνσταντά 137-Κ. Καρτάλη). Συνεργαζόμενοι φορείς της εκδήλωσης είναι οι: Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και Κοινόν των Μαγνήτων. Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα από τη Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αντώνη Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2016.

Πρόκειται για δυο καθημερινά «Ημερολόγια Πολέμου» του Βολιώτη δεκανέα Στέφανου Κ. Τζάνου (Άνω Βόλος 1889 – Απρίλιος 1919 Σεβαστούπολη Ουκρανίας), το οποίο, εκτός από ορισμένα αποσπάσματά του, που είχαν δημοσιευθεί πριν από πολλά χρόνια στον τοπικό Τύπο, το υλικό παρέμεινε άγνωστο έως τώρα. Το σπάνια αυτά ημερολόγια ανέσυρε από τα αρχεία του διακοσάχρονου σπιτιού της γνωστής οικογένειας Τζάνου στον Άνω Βόλο, η Αριστέα (Ρίτα) Ευαγγέλου Τζάνου-Baud Bovy, ανιψιά του Στέφανου Τζάνου και τα παρέδωσε για αξιοποίησή τους στον Γ. Γραμματέα της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ., Φιλόλογο κ. Θεόδωρο Νημά, ο οποίος μαζί με τον Πέτρο Μπέσπαρη, Φιλόλογο επίσης, προχώρησαν στη μεταγραφή τους και εν συνεχεία στον σχολιασμό του περιεχομένου και την ιστορική τεκμηρίωσή του. Οι ίδιοι συνέγραψαν και την κατατοπιστική εισαγωγή. Το βιβλίο προλογίζεται από τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, τον Ταξίαρχο Γεώργιο Λιάκο, Διοικητή Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών και την Δρα Ιουλία Κανδήλα, εκπρόσωπο του Δ.Σ. της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

Η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου, θα γίνει από τον Γεώργιο Κοντομήτρο, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης και τον Σταύρο Κατσούρα, Δρ. Κοινωνιολογίας, μέλη και οι δυο του προεδρείου της ΕΘΕ. Θα σχολιάσει ο επιμελητής του βιβλίου, Θεόδωρος Νημάς καθώς επίσης και η κυρία Αριστέα Ευαγγέλου Τζάνου-Baud Bovy.

Η έκδοση αποτελεί μια πολύτιμη αυθεντική πηγή για τη μελέτη της Ιστορίας των Βαλκανικών Πολέμων, αφού η ευρυμάθεια του συντάκτη του Στ. Τζάνου, καθώς και η θέση που κατείχε στο Επιτελείο της μονάδας του, η παρατηρητικότητα και η ευφυΐα του, σε συνδυασμό με την πρόνοια να καταγράψει όλα όσα συνέβαιναν γύρω του, από τις κρίσιμες μάχες στις οποίες συμμετείχε, έως την καθημερινότητα, έδωσαν μιας ιδιαίτερης αξίας κείμενο.

Ένα βιβλίο που προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον τόσο από τους ιστορικούς και τους στρατιωτικούς όσο και από κάθε φιλίστορα και φιλαναγνώστη. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει