Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Βάβες» την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Οι Βάβες είναι το πρώτο βιβλίο της Βολιώτισσας Εκπαιδευτικού, Χάρις Σαμαρντάνη.

Ένα βιβλίο πενήντα περίπου σελίδων, που εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Πάραλος», στο οποίο διαπραγματεύεται την διάσωση της ζωής τριών παραδοσιακών γιαγιάδων (βάβες), προσώπων και με έμμεση διδαχή, μας δείχνουν το δρόμο της θυσίας.

Γενικά στο πρόσωπο και των τριών πρωταγωνιστριών βλέπουμε την Ελληνίδα γιαγιά παλιότερων χρόνων, που αγωνίζεται για το σπιτικό της και κυρίως να αποκαταστήσει τις κόρες της οικογένειας, τις εγγονές και θυμίζει παρόμοιες μορφές του Παπαδιαμάντη. Το βιβλίο είναι ένα κείμενο με έντονη «φεμινιστική» χροιά και θα μπορούσε να σταθεί ως μια θεατρική τριλογία. Γραμμένο σε ασυνήθιστα πλούσια λαϊκή γλώσσα, ντοπιολαλιά κυρίως και με πολλούς νεολογισμούς ,με ιδιαίτερο ύφος και ψυχολογία.
Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο δίχως ευκολία, μας χαρίζει μία σπάνια αναγνωστική εμπειρία, με έναν εξαιρετικό και ελεύθερο τρόπο γραφής.

Αναφέρει η συγγραφέας για το βιβλίο της:

-«Παραφράζοντας τον ποιητή που μας λέει, ‘’η ποιο όμορφη πατρίδα μας, τα παιδικά μας χρόνια” σε η ΜΟΝΗ πατρίδα μας τα παιδικά μας χρόνια, η πέννα μου ακουμπά στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, λίγο ποιο μπροστά και λίγο αργότερα, και με τη ματιά ενός άγουρου παιδιού, ξύνει την τοιχογραφία της ζωής μέσα από τις ιστορίες της Κυραζίνας, της βάβω Χαρίτως και της βάβως Βενέτως».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε και διαβάστηκε ήδη αρκετά. Έτυχε δε εξαιρετικής αποδοχής από ανθρώπους που έχουν αυξημένες γνώσεις πάνω στα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο.

Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, αναφέρει στην κριτική του που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο:

-«Είναι αλήθεια ότι κάποια βιβλία λειτουργούν όπως μια απόχη, σε αιχμαλωτίζουν, σε αγκαλιάζουν ζεστά και ηδονικά. Τέτοιο βιβλίο έγραψε η Χάρις Σαμαρντάνη, διασώζοντας μέσα από τις αφηγήσεις τους τη Βάβω Χρυσαφένια (Κυραζίνα),τη Βάβω Χαρίτω και τη Βάβω Βενέτι, διασώζοντας ταυτόχρονα κι έναν λόγο λαϊκό ολοζώντανο, σπαρταριστό, λόγο θεατρικό ! Γενικά για τη Λαογραφία η γιαγιά είναι η μυθολογούσα συνείδηση του έθνους, αφού συνδέει κι ανασταίνει γενιές με τα κανακέματα και τα τραγουδάκια της καρδιάς, τη μετοχέτευση στις νεαρές ψυχές της ιστορίας, του μύθου και των παραμυθιών. Έχουν γράψει γι’ αυτή ο Κώστας Μόντης, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Μάρκος Αυγέρης, ο Θωμάς Βινικίου, ο Ζαν Ρισπέν σε μετάφραση Ζαχαρία Παπαντωνίου κ.ά.
«Οι Βάβες» είναι αφήγημα ευχάριστο ,ζωντανό και πλούσιο σε λαϊκή ηθογραφία.

Εδώ οι Βάβες, είναι «ανδρογυναίκες», παλεύουν στα ίσια τη ζωή, μέσα στη Σαμαρινιώτικη βλάχικη παράδοση. Χώρος δράσης τα Άγραφα και η Καρδίτσα».

Επίσης σε μια εμπνευσμένη κριτική της για το βιβλίο η εκπαιδευτικός Κλεοπάτρα Βασιλείου αναφέρει:

-«Σε μία εποχή που η πρωτοτυπία και το πολυσέλιδο βιβλίο γίνονται μέσα καταξίωσης του λογοτεχνικού έργου, η κ. Σαμαρντάνη, δίχως λογοτεχνικά τεχνάσματα, σε ελάχιστες σελίδες, φωτίζει με αυθεντικό λόγο και έλλειψη επιτήδευσης τη δράση μιας ολόκληρης κοινότητας. Παραλείπει τα περιττά προς τη δράση στοιχεία, μένοντας μόνο στα σημαντικά για την εξέλιξη τής πλοκής. Τον τόνο στο ύφος τής αφήγησης δίνει η χρήση της ντοπιολαλιάς σε ελεύθερο πλάγιο λόγο. Οι τραγικοί μονόλογοι των γυναικών προσδίδουν στο αφήγημα αμεσότητα και έντονη δραματικότητα».

-«Η συγγραφέας μ΄ ένα λόγο ιδιαίτερο, μακροπερίοδο και ιδιωματικό, λόγο που θυμίζει «αγκούσα» σε δραματικό ρόλο, καταγγέλλει τη θέση που είχε, παλιά, η γυναίκα, που συχνά αναγκαζόταν να θυσιάσει την προσωπική της ευτυχία για να μη γελάσει ο κόσμος κι ο ντουνιάς μαζί της. «ΟΙ ΒΑΒΕΣ», αφήγημα πυκνό και μεστό, μας συγκίνησε κι έφερε στο νου μας τις «βάβες» της ζωής μας», γράφει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας , Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Βάβες», θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 το απόγευμα στο Βιβλιοπωλείο «ΠΑΙΔΕΙΑ».

Η γνωστή Μακρινιτσιώτισα λογοτέχνης, Μάγδα Τσιρογιάννη, θα αναλύσει το περιεχόμενο του βιβλίου, ενώ κείμενα θα διαβάσει η Βασιλική Τράκη, που θα παρουσιάσει και ένα δρώμενο, εμπνευσμένο από τα κείμενα με την συμμετοχή της Άννας και της Μιχαέλας Κέκια.

Θα συνοδεύσουν οι μουσικοί, Κώστας Μούτος, λαούτο και Νίκος Κερασιώτης, κλαρίνο.

Τον συντονισμό θα έχει η δημοσιογράφος, Ροσσάνα Πώποτα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων, θα διατεθούν υπέρ του Σουρλίγκει
ου Ιδρύματος (Γηροκομείου) Καναλίων Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει