Παρουσίαση του Δ.Ι.Ε.Κ. Βόλου στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η δραστηριότητα του ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου προσέλκυσε και το ενδιαφέρον Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσκάλεσε το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου να συμμετέχει σε Διαδραστικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος MEDNETA, στις 4 Ιουνίου στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το MEDNETA αφορά σε έξι ιστορικές πόλεις ισάριθμων χωρών της Μεσογείου: Αθήνα (Ελλάδα), Φλωρεντία (Ιταλία), Βαλένθια (Ισπανία), Τύνιδα (Τυνησία), Βηρυτός (Λίβανος) και Χεβρώνα (Παλαιστίνη). Στόχοι του είναι,- μέσα από την Διαπολιτιστική Συνεργασία των εμπλεκομένων, η Ενίσχυση της Δημιουργικότητας των Παραδοσιακών Δραστηριοτήτων και της Συνεργασίας ανάμεσα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Επαγγελμάτων Τέχνης (ΑCDs- Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές Φορείς, για την Επαναφορά της Δημιουργικότητας στο Ιστορικό Κέντρο των Πόλεων.

Το Πρόγραμμα ΜΕDΝΕΤΑ του οποίου Διαχειριστής είναι το Ε.Μ.Π., είναι μια σύμπραξη μεταξύ του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, του Κοινωνικού και Οικονομικού Ερευνητικού Κέντρου της Νότιας Ιταλίας, του Ινστιτούτου Εικαστικών Κλάδων της Τοσκάνης, του Ινστιτούτου για τη Συντήρηση και Αποκατάσταση της Κληρονομιάς της Βαλένθια, της Εταιρίας Προστασίας της Μεδίνας της Τυνησίας, του Ινστιτούτου Αστικού Σχεδιασμού Gaia του Λιβάνου και της Αρχιτεκτονικής Σχολής Birzeit της Παλαιστίνης.

Στο πλαίσιο του έργου επιδιώκεται: Η κατάρτιση βιώσιμων αστικών στρατηγικών και πιλοτικών προγραμμάτων για την κοινωνικο-οικονομική αναβίωση των πόλεων, και την αναγέννηση των επαγγελμάτων τέχνης. Η δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου διασυνοριακής πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας και δικτύωσης επαγγελματιών τέχνης μεταξύ των εμπλεκόμενων τοπικών κοινωνιών.

Η παραγωγή καινοτομίας μέσω ανάπτυξης συνεργειών, ανταλλαγής επιτυχών πρακτικών, μεταφοράς τεχνογνωσίας και εισαγωγής νέων τεχνολογιών, όπως και η συγκρότηση Μεσογειακού Δικτύου μεταξύ των επαγγελματιών τέχνης, με τη μορφή ανοικτού εργαστηρίου διαπολιτιστικού διαλόγου, καθώς και Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της λειτουργίας του Δικτύου.
Ομάδες αναφοράς:

– Ιδιωτικές επιχειρήσεις και εμπορικές ενώσεις των δημιουργικών δραστηριοτήτων,
– Φορείς και υπηρεσίες τοπικής ανάπτυξης, αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης,
– Εξειδικευμένα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα για τις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά,
– Πανεπιστήμια, σχολές και εμπλεκόμενοι φορείς των ACD’s και νέοι δημιουργοί.

Ενώ οι ωφελούμενοι θα είναι επιχειρήσεις, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, χειροτέχνες, εργαζόμενοι σε δημιουργικούς κλάδους, κάτοικοι και επισκέπτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων.

Δύο στελέχη του ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου, η κα Λέτα Αργυράκου – εκπαιδεύτρια Αργυροχρυσοχοϊας – και η κα Όλγα Οικονόμου – εκπαιδεύτρια Ενδυματολογίας – συμμετείχαν με εισηγήσεις τους, στην ενότητα του σεμιναρίου που αφορούσε την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, προβάλλοντας το μοναδικό έργο του Δ.Ι.ΙΕ.Κ. στον τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών! Εκείνο που τονίστηκε είναι ότι ένα Σύγχρονο και Καινοτόμο Πρόγραμμα Σπουδών στα Ιδρύματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης -σαν το πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού Ι.Ι.Ε.Κ Βόλου- η ενδυνάμωση της σχέσης Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας, η ανταλλαγή Καλών Πρακτικών και Καινοτόμων Τεχνικών, Οδηγεί στην Αύξηση της Προστιθέμενης Αξίας των προϊόντων, στη Μείωση του κόστους Παραγωγής (με τη χρήση νέων τεχνολογιών), καθώς επίσης και στη Ενίσχυση της Συνεργασίας των Εμπλεκομένων, με τελικό στόχο τον Επαναπροσδιορισμό της Αγοράς Εργασίας και τη Δημιουργία Νέων, Βιώσιμων και Ανταγωνιστικών Επιχειρήσεων-Εργαστηρίων που θα ενισχύσουν την Οικονομική Αναγέννηση των Κέντρων των Πόλεων!
Το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου, ένας θεσμός και σημείο αναφοράς για τη πόλη του Βόλου, ως ένα δυναμικό στοιχείο, συνεχώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχει. Ως ένας εκπαιδευτικός φορέας που προετοιμάζει τους αυριανούς επαγγελματίες, έχουμε άμεση σχέση με την αγορά και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων , αλλά να προσπαθούμε να επηρεάζουμε αυτές στο βαθμό που μπορούμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει