ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ : Εκδήλωση στην Άνω Κερασιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Εκδήλωση τιμής στην Άνω Κερασιά πραγματοποίησε το ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί αγωνιστές της περιόδου της Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
Για το ιστορικό της εκδήλωσης μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Μαγνησίας Πολύβιος Γκέλης, ενώ το μέλος της διοίκησης Τ. Λέφας διάβασε τα ονόματα των κατοίκων της Κερασιάς που σκοτώθηκαν στους αγώνες 1941-1944 και 1946- 1949 μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ. Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της οργάνωσης Υπαίθρου του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου κ. Χασιώτου.
Η Άνω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας και έδρα του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου, το αναρρωτήριο, η επιμελητεία, η Συμμαχική αποστολή, το συνεργείο Ραπτικής, και τα μαγειρεία που ήταν κοντά στην βρύση του χωριού. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων. Γενικά οι κάτοικοι της Άνω Κερασιάς πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα και πολλοί Κερασιώτες και Κερασιώτισσες έπεσαν νεκροί σε διάφορες μάχες. Την 6η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Άνω Κερασιά. Μια ομάδα εφεδροελασιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Έπεσαν όλοι νεκροί. Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Άνω Κερασιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και την εκκλησία με τον γέρο παπά μέσα. Όμως το δεύτερο τάγμα του 54ου Συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την Κάτω Κερασιά. Βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα δύο χωριά Άνω και Κάτω Κερασιά.
Οι Γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια και κατέστρεψαν κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία, τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, το δημοτικό σχολείο και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα. Η πλατεία του χωριού ήταν διαλυμένη από τα τανκς. Έκαναν μεγάλες ζημιές στην πέτρινη τοξωτή γέφυρα. Στην Άνω Κερασιά έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον ιερό ναό των αγίων 12 αποστόλων και 3 εξωκλήσια. Επίσης πολλοί κάτοικοι της Κερασιάς διώχθηκαν τα επόμενα χρόνια από το μεταΒαρκιαζιανό Κράτος, ενώ αρκετοί από αυτούς εντάχθηκαν σαν μαχητές στο ΔΣΕ, πήραν σε μάχες στο Πήλιο, στο Γράμμο και το Βίτσι.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία Θόδωρας Τσαλούχας που τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 20ης του Σεπτέμβρη και πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου μνημονίου με την θεωρία της «χαμένης ψήφου για να μην επιστρέψει η δεξιά», σημειώνοντας ότι η πραγματική χαμένη ψήφος είναι αυτή που πηγαίνει στα κόμματα που ψήφισαν και στήριξαν τόσο το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, όσο και το τρίτο δηλαδή σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι. Τους γνωρίσαμε και τώρα και με την ψήφο την ερχόμενη Κυριακή, πρέπει να απορριφθούν, να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ο δρόμος του αγώνα για την αντίσταση για να μην ψηφισθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι που όλοι υπόσχονται, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής.
Ο Θόδωρας Τσαλούχας επισήμανε ότι η απογοήτευση που πραγματικά υπάρχει σε ένα μέρος του κόσμου ο οποίος επένδυσε στις ψεύτικες ελπίδες που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ 2. Αυτές διαψεύσθηκαν λόγω του χαρακτήρα του κόμματος αυτού που πίνει νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής ένωση και του ΝΑΤΟ. Καμία αιτιολογία δεν πρέπει να οδηγήσει στην ψήφιση της Χρυσής Αυγής, αυτού του ναζιστικού- εγκληματικού μορφώματος, όσο και άλλες ανώδυνες και γελοίες καρικατούρες. Η μόνη ψήφος, η πραγματική ελπίδα είναι στον δρόμο που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, στην πάλη με στόχο να πάρει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της την εξουσία και να οικοδομήσουν τη δική τους κοινωνία, είναι η ψήφος ενίσχυσης στο ΚΚΕ.
Επίσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αγγελής, που στάθηκε ιδιαίτερα στις θυσίες του ΚΚΕ κατά την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης και την συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής μέσα στις γραμμές του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ.