Περί τα δύο τρίτα των κρατουμένων σε φυλακή του Ισημερινού έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό

Περίπου τα δύο τρίτα των εγκλείστων σε φυλακή στο κεντρικό τμήμα του Ισημερινού, που είναι συνολικά 600, έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, δήλωσε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδμούνδο Μονκάγιο, στέλεχος της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Στη φυλακή της Αμπάτο, πόλης των Άνδεων, έχει διαγνωστεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 «οι 420» από τους εγκλείστους· δύο πέθαναν εξαιτίας της COVID-19.

Οι κρατούμενοι που διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί θα υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις τις επόμενες ημέρες, για να επιβεβαιωθούν τα αρχικά ευρήματα.

Αυτή η φυλακή αποτελεί μάλλον εξαίρεση του κανόνα στον Ισημερινό, όπου, κατά τα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 500 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό επί συνόλου 38.000 εγκλείστων σε φυλακές. Εκτός από τους δύο στην Αμπάτο, είναι γνωστό ότι υπέκυψε άλλος ένας, στην πρωτεύουσα Κίτο.

Από τους φυλακισμένους μόνο τρεις έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και «η κατάστασή τους είναι σταθερή», είπε ο Μονκάγιο.

«Ελπίζουμε ότι τα υγειονομικά μέτρα, τα μέτρα ασφάλειας, τα πρωτόκολλα που συντάχθηκαν για να τηρούνται υποχρεωτικά θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις μολύνσεις σε αυτόν τον αριθμό», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία φυλακών του Ισημερινού έχει επίσης κάνει λόγο για τρία κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις τάξεις των φρουρών.

Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στα μέσα του Μαρτίου επέτρεψε στις αρχές να μειώσουν τον υπερπληθυσμό στις φυλακές προχωρώντας σε πρόωρες αποφυλακίσεις και ελαφρύνοντας ποινές.

Ο υπερπληθυσμός κρατουμένων και οι θάνατοι σε συμπλοκές μεταξύ εγκλείστων είχαν ήδη ωθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σωφρονιστικά καταστήματα από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επίσημα περίπου 2.800 επιβεβαιωμένους θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 34.800 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Άλλοι 1.800 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει