Περιοδεία κλιμακίου της ΠΑΣΥ στο Αερινό Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κλιμάκιο της ΠΑΣΥ αποτελούμενο από τους Ρίζο Μαρούδα μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Νίκο Αγγελή και Βάιο Μπιμπίλη μέλη της Γραμματείας ΠΑΣΥ Μαγνησίας περιόδευσε στο Αερινό Μαγνησίας που πλήγηκε από σφοδρή χαλαζόπτωση.

Το κλιμάκιο της ΠΑΣΥ επισκέφτηκε χωράφια στα οποία διαπίστωσε το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής που αφορά περίπου 20.000 στρέμματα με βαμβάκια, σιτάρια, καλαμπόκια, κριθάρια, τομάτες και κηπευτικά. Μετά ακολούθησε συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Αερινού και Περιχώρων και αγρότες της περιοχής.

Είναι σαφές ότι ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που έχουν επέλθει στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, είναι αναχρονιστικός ως προς τον τρόπο ασφάλισης και αποζημίωσης της παραγωγής και ζητάμε την άμεση αλλαγή του. Παλεύουμε για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και όχι όπως σήμερα που λειτουργεί ανταποδοτικά και να στηρίζεται μόνο στις εισφορές των αγροτών με συνέπεια να μην αποζημιώνει. Χρειάζεται ΕΛΓΑ που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου από όλα τα φυσικά αίτια και νόσους.

Για τους χαλαζόπληκτους αγρότες του Αερινού χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, να γίνουν πραγματικά δίκαιες εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολο της ζημιάς για την παραγωγής τους. Για τους αγρότες που ήταν στα αλώνια για κριθάρια και σιτάρια και δεν θα πάρουν παραγωγή άρα και εισόδημα χρειάζεται να υπάρχει ειδική μέριμνα, να δοθεί άμεσα μέρος της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ως προκαταβολή ώστε να μπορούν να θρέψουν τις οικογένειες τους και να καλύψουν τα άμεσα έξοδα τους.

Τις επόμενες μέρες η ΠΑΣΥ μαζί με τους αγρότες του Αερινού θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των χαλαζόπληκτων αγροτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει