Περιορίζεται η ανωνυμία χρηστών ψηφιακών νομισμάτων


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 11:59

Την θέσπιση περιορισμών στην ανωνυμία των χρηστών ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin, και των προπληρωμένων καρτών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο “Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α΄ 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας-Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)”, το οποίο εισήχθη σήμερα για επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας ώστε να περιοριστούν οι έκνομες ενέργειες στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Παρά τα προβλήματα με τον κορονοϊό το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Με όραμα, σχέδιο, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, προχωράμε βήμα βήμα ξεπερνώντας τις δυσκολίες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την  καταπολέμηση μαύρου χρήματος και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημείωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τόνωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όπως είπε με το νομοσχέδιο ενισχύεται το νομικό πλαίσιο με δυνατότητες συνεργασίας όλων των φορέων. Θεσπίζονται περιορισμοί στην ανωνυμία για ψηφιακά νομίσματα και προπληρωμένες κάρτες. Καθορίζονται κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας για συναλλαγές χώρες υψηλού κινδύνου. Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας για καταγγελίες “από μέσα” και αυξάνεται η διαφάνεια εταιρικών δομών,

Χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι συναλλαγών,  ώστε να εντοπίζονται οι χρήστες εικονικών νομισμάτων, και να περιοριστεί η ανωνυμία για ξέπλυμα και σε διεθνές επίπεδο , ενώ είναι η πρώτη προσπάθεια ρύθμισης για τα ψηφιακά νομίσματα. Το όριο για τις προπληρωμένες κάρτες πέφτει από τα  250 στα 150 ευρώ, ενώ θα γίνονται δεκτές μόνο εάν έχουν εκδοθεί σε χώρες της ΕΕ.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 11:59

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει