Περιπλέκει την κατάσταση στη Συρία η αμερικανική αποχώρησηΣύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

H ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, έχει μπερδέψει ακόμη περισσότερο την επικίνδυνη ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η Τουρκία πάντως, έχει στραφεί και στην Γαλλία ώστε με την διπλωματική της προσπάθεια να παίξει ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα στους Κούρδους, τη Μόσχα και την Τουρκία και να μην αντιδράσει στα τουρκικά σχέδια.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δημόσια έχει διακηρύξει πως οι προετοιμασίες για τουρκική εισβολή στην περιοχή Rojava (όπως την αποκαλούν οι Κούρδοι) ανατολικά του Ευφράτη, έχουν ολοκληρωθεί και η εισβολή είναι αναμενόμενη από στιγμή σε στιγμή.

Μετά από στρατιωτικές προετοιμασίες αρκετών μηνών, ο πρόεδρος Ερντογάν αισθάνεται αρκετά ισχυρός ώστε να θεωρεί πλέον πως «ήρθε η ώρα για να δώσει την εντολή της εισβολής».

Οι εξελίξεις όμως περιπλέκονται, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναμένει η συριακή κυβέρνηση να ανακαταλάβει τις περιοχές της χώρας στον βορρά που σύντομα θα εκκενωθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε το Associated Press (ΑΡ).

Μετά την ξαφνική απόφαση του προέδρου Τραμπ -της περασμένης Τετάρτης- να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως η Μόσχα καλωσορίζει το γεγονός και ότι οι περιοχές στη βορειο-ανατολική Συρία θα πρέπει να αποδοθούν στη συριακή κυβέρνηση σύμφωνα με τον διεθνή νόμο.

Σε ερώτηση για τα τουρκικά σχέδια, η Ζαχάροβα απάντησε ότι «η Μόσχα και η Άγκυρα συνεργάζονται στην πολιτική τους ως προς την Συρία, συμπεριλαμβανομένων των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Ωστόσο, εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από τους Τούρκους Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, δήλωσε πως δεν θα γίνει αποδεκτό να επιστραφούν στη συριακή κυβέρνηση η ανατολική Συρία και η Μανμπίζ.

Περί τους 15.000 μαχητές του αντάρτικου Συριακού Εθνικού Στρατού που βρίσκονται στα περίχωρα της Μανμπίζ, σχεδιάζουν να εισέλθουν στις περιοχές που θα εγκαταλειφθούν από τα αμερικανικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα που η Τουρκία προετοιμάζεται για την επίθεση εναντίον της Μανμπίζ, στέλνοντας τεθωρακισμένα και δυνάμεις της στα τουρκο-συριακά σύνορα, όπως μεταδίδει το ΑΡ.


Ο Youssef Hammoud, εκπρόσωπος των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών του Συριακού Εθνικού Στρατού δήλωσε στο ΑΡ ότι «η επιστροφή της συριακή κυβέρνησης θα σημάνει ‘καταστροφή’».

Αντιδρά και η Γαλλία

Η Τουρκία πλέον έχει στραφεί στο Παρίσι, επειδή ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν έχει επικρίνει την απόφαση Τραμπ υποστηρίζοντας πως «οι σύμμαχοι θα πρέπει να είναι αλληλέγγυοι».

Δήλωση που ικανοποιεί τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους πολεμούν οι Τούρκοι.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα εξακολουθήσει μη ανακοινώσιμο αριθμό ειδικών αποστολών στην ελεγχόμενη από μονάδες των Κούρδων της Συρίας (YPG) ζώνη, στην βορειο-ανατολική Συρία, επειδή σε αντίθεση με την δήλωση Τραμπ, το αυτοαποκαλούμενο ‘Ισλαμικό Χαλιφάτο΄ (ISIS) δεν έχει ηττηθεί».

Για τον λόγο αυτό εξακολουθούν οι τζιχαντιστές να βρίσκονται στο στόχαστρο των Γάλλων, ιδιαίτερα και λόγω της συμμετοχής πολλών Ευρωπαίων στους κόλπους του ISIS στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στις 11 Δεκεμβρίου στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, όπου τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και άλλοι 11 είχαν τραυματισθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει πως η στάση της Γαλλίας δεν υποστηρίζει ούτε τις γαλλικές θέσεις, αλλά ούτε τους «τρομοκράτε» και η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να επέμβει ανατολικά του Ευφράτη εναντίον του YPG», (τους μαχητές του οποίου η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκράτες συνεργαζόμενους με το PKK).

Μία επιπλέον ένδειξη πως η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη με την Γαλλία, αποτελεί τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, σύμφωνα με το οποίο «η πρόθεση της Γαλλίας να υποστηρίζει τις ‘τρομοκρατικές ομάδες’ YPG/PKK με την διαβεβαίωση ότι διαθέτει εννιά στρατιωτικές δομές στη Συρία, αλλά μόνο με 200 στρατιώτες, το Παρίσι δεν μπορεί να παρέχει στις τρομοκρατικές αυτές ομάδες την υπεσχημένη υποστήριξη».

Οι αστήρικτες πληροφορίες του Anadolu, υποστηρίζουν πως γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Kobani, Ain Issa, Raqqa,Tabqa αλλά και σε άλλες συριακές περιοχές.

Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων όμως, «δεν θα είναι ρεαλιστικό για τους Κούρδους να βασίζονται στην Γαλλία για την ασφάλειά τους».

Οι Κούρδοι της Συρίας διαφωνούν. Στις 21 Δεκεμβρίου στη συνάντηση στο Παρίσι με τον Francois Senemand, ο Σύρος απεσταλμένος του φίλα προσκείμενου προς το YPG Δημοκρατικού Συμβουλίου Ilham Ahmed, επέμεινε πως «η Γαλλία έχει να διαδραματίσει ρόλο στο συριακό πρόβλημα ώσπου να ολοκληρωθεί η πολιτική επίλυσή του καλώντας την Τουρκία να σταματήσει την ανάμειξή της».

Σε δηλώσεις του στο Al-Monitor, ο Ahmed υποστήριξε πως «η Μόσχα θα πρέπει να κατανοήσει ότι μετά την αμερικανική αποχώρηση οι Κούρδοι θα χρειάζονται την βοήθεια της Μόσχας για όποια μελλοντική συμφωνία στην περιοχή».

Υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι αξιωματούχοι του YPG βρίσκονται στη Μόσχα και τη Δαμασκό να εξετάσουν λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση γι΄αυτό, από κάποιο από τα δύο μέρη.


Την περίοδο των εορτών, ο πρόεδρος Τραμπ, «έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να ‘σφαγιάσει’ τους συμμάχους ως τώρα με τις ΗΠΑ, Κούρδους στη Συρία», υποστηρίζει δημοσίευμα στην εφημερίδας Philadelphia Inquirer.

Συνεργαζόμενοι στενά με τις αμερικανικές δυνάμεις, οι Σύροι Κούρδοι αποτέλεσαν την κύρια δύναμη για να συντριβεί το ISIS στην Συρία και να ανακαταληφθεί η «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών Ράκα, έγραψε η Rubin.

Σημειώνεται πως στους Κούρδους μαχητές συμμετέχουν, πολλές εκπαιδευμένες να πολεμούν, γυναίκες.

Με πληροφορίες από Al-Monitor – Deutsche Welle – ahvalnews.com

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει