Περισσότεροι από 20 νεκροί σε επιθέσεις τζιχαντιστών στο Μάλι


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 00:28

Δώδεκα πολίτες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένα παιδί, καθώς και 11 στρατιώτες του Μάλι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων την Τρίτη στο κέντρο του Μάλι ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 18ης Αυγούστου.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων – ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Σουμαϊλα Σισέ, της Γαλλίδας Σοφί Πετρονέν και δύο Ιταλών – έναντι περίπου 200 κρατουμένων την απελευθέρωση των οποίων ζητούσαν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, μια ανταλλαγή που δεν έφερε ηρεμία στην περιοχή.

Κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, μια στρατιωτική θέση στη Σοκούρα, στον Κύκλο του Μπανκάς, “δέχθηκε επίθεση από άγνωστους ενόπλους” γύρω στη 1:00 τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας έναν προσωρινό απολογισμό εννέα νεκρών στις τάξεις του στρατού.

Ενισχύσεις που εστάλησαν στο σημείο “με τη σειρά τους έπεσαν σε ενέδρα στο επίπεδο της γέφυρας της τοποθεσίας Παρούκου”, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Διευκρινίζει ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν.

“Από την πλευρά του εχθρού, 13 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και δύο οχήματα καταστράφηκαν από την πολεμική αεροπορία”, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Δώδεκα πολίτες, άνθρωποι που πήγαιναν στην εβδομαδιαία έκθεση του Μπανκάς, σκοτώθηκαν στο ίδιο μέρος υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι άνθρωποι αυτοί “ακολουθούσαν τις ενισχύσεις του στρατού”, πιστεύοντας ότι προστατεύονταν, και στη συνέχεια αποτέλεσαν στόχο των δραστών της επίθεσης.

Ωστόσο σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του κράτους στην περιοχή, το όχημα που μετέφερε τους πολίτες “βρισκόταν σε πρώτη θέση”, μπροστά από τις στρατιωτικές ενισχύσεις, των οποίων η άφιξη “συνέπεσε” με την επίθεση. Ακολούθησαν “ανταλλαγές πυρών”, είπε ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, σκοτώθηκαν 12 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών και ενός παιδιού, σύμφωνα με την αστυνομική πηγή και τον Ουμάρ Γκουίντο, εκπρόσωπο νέων που έχει την έδρα του στη Μπαντιαγκάρα.

Ο στρατός έκανε λόγο επίσης για “10 τραυματίες” και αγνοούμενους κατά την επίθεση εναντίον των ενισχύσεων. Ούτε το υπουργείο, ούτε ο στρατός αναφέρουν τα θύματα από την πλευρά των πολιτών.

“Οι απολογισμοί αυτοί είναι προσωρινοί”, υπογράμμισε ο στρατός, ο οποίος υπέστη τις βαρύτερες απώλειές του μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά στις 18 Αυγούστου.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει