Περιφέρεια Θεσσαλίας + Δήμος Βόλου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Free 2014 του Μονάχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Διεθνή Τουριστική έκθεση «F.re.e. 2014» στο Μόναχο της Γερμανίας Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου, συνεχίζουν την προσπάθεια προβολής των τουριστικών τους προορισμών στον ευρωπαϊκό χάρτη του τουρισμού, συμμετέχοντας το διάστημα 19-23/2/2014 στη διεθνή τουριστική έκθεση «F.re.e. 2014» του Μονάχου.

Ο νέος εκθεσιακός χώρος, 70.000 τ.μ., στον οποίον από το 1998 στεγάζεται η έκθεση του Μονάχου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της Γερμανίας, ενώ η έκθεση «F.re.e» (Freizeit, Reisen, Erholung), προσφέρει στους επισκέπτες της τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση για το δημιουργικό προγραμματισμό του ελεύθερου χρόνου καλύπτοντας παράλληλα διάφορες ειδικές μορφές τουρισμού, όπως οι διακοπές με σκάφη και τροχόσπιτα, ο αθλητικός τουρισμός, το ποδήλατο βουνού, τα θαλάσσια σπορ, αλλά και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

Η τουριστική αγορά της Γερμανίας δεν είναι μόνο από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες στον κόσμο, αλλά παράλληλα αποτελεί και την κυριότερη πηγή άντλησης τουριστικής πελατείας για τον ελληνικό τουρισμό. Ιδιαίτερα δε, η περιοχή της Βαυαρίας αποτελεί παραδοσιακή αγορά για τη Θεσσαλία και για το λόγο αυτό η συμμετοχή της Περιφέρειας στην τουριστική έκθεση του Μονάχου απέσπασε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το καλαίσθητο πληροφοριακό υλικό όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και να ενημερωθούν από τα στελέχη της Περιφέρειας για τους τουριστικούς προορισμούς και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή. Μεγάλο υπήρξε επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Θεσσαλικού περιπτέρου και για τις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών από και προς τα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστικών πρακτόρων υπάρχει σταθερή αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας με σαφείς ανοδικές τάσεις, ενώ εξέφρασαν συγχρόνως την αισιοδοξία τους για τις αφίξεις Γερμανών τουριστών τη φετινή χρονιά.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων τουριστικοί πράκτορες και Γερμανοί δημοσιογράφοι καθώς και η εκπρόσωπος του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Γερμανία κ. Αγαπάκη, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματίζεται η διοργάνωση ταξιδιού γνωριμίας (fam trip) Γερμανών δημοσιογράφων στην Αλόννησο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους συναρμόδιους Φορείς.

Στην αποστολή της Περιφέρειας συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κα. Ελένη Κατσαρού, το στέλεχος του γραφείου τουρισμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων κα. Ευαγγελία Παπαθεοδώρου, ενώ η προσπάθεια της Περιφέρειας για την προβολή της τουριστικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλίας στη γερμανική αγορά, ενισχύθηκε και από τη συμμετοχή των επαγγελματιών αυτής.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, η οποία εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου, «ο Δήμος μας δε θα μπορούσε να λείπει ειδικά από τη συγκεκριμένη έκθεση, αφού πρόσφατη έρευνα φέρει τους Γερμανούς πρώτους μεταξύ των τουριστών, όσον αφορά τη συχνότητα επισκεψιμότητας στη Μαγνησία, ενώ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή του προορισμού σε συνδυασμό και με την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης της Germania από 10 Απριλίου».

Η παρουσία του Δήμου Βόλου στην έκθεση πλαισιώθηκε από επαγγελματίες της περιοχής και ήταν, κατά κοινή ομολογία, ιδιαίτερα δυναμική. Τις εντυπώσεις έκλεψε το καλαίσθητο έντυπο με ποικίλες προτάσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο Βόλο, το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή, που πρόσφατα εκδόθηκε από το Δήμο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μόναχο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού, η Δημοτική Αρχή Βόλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των μονοπατιών της περιοχής ως «δρόμων» αναψυχής και πολιτισμού, που συνδέουν τόπους, ανθρώπους και κοινωνίες, καθώς επίσης ως μέσων επαφής με τη φύση, γνωριμίας με τις τοπικές κοινωνίες, τις παραδόσεις και την ιστορία τους, εξοικείωσης με τη ζωή της υπαίθρου.

Σε μια προσπάθεια να χαρακτηριστούν τα μονοπάτια ως βασική τουριστική υποδομή, στελέχη του Τμήματος Τουρισμού, υπό την καθοδήγηση του ορειβάτη κ.Νίκου Μαγγίτση, περπάτησαν και κατέγραψαν όλα τα μονοπάτια και τις διαδρομές του προορισμού «Volos – Pelion» (αποτύπωση, χαρτογράφηση, φωτογράφηση, κτλ.), συντόνισαν όλους τους φορείς προς την αξιοποίηση, προστασία και προβολή των μονοπατιών μας και συγκέντρωσαν όλες τις εναλλακτικές δραστηριότητες τουρισμού, στις οποίες μπορεί να επιδοθεί ο επισκέπτης στην περιοχή μας, όπως περίπατοι, σκι, ποδήλατο, kayak, κτλ.

Το πρωτότυπο έντυπο, μεταφρασμένο στα γερμανικά, εντυπωσίασε τους επισκέπτες της έκθεσης, αφού τέτοιες δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Γερμανούς, οι οποίοι παρατήρησαν ότι πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια καταγραφής δυνατοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, μοναδική ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν σύντομα την περιοχή μας.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι, γιατί με το νέο αυτό έντυπο καταφέραμε να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού στη γερμανική αγορά, δίνοντας κίνητρα σε μια μεγάλη μερίδα του τουριστικού κοινού της, να επισκεφτεί την πόλη και την περιοχή μας για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού», ανέφερε σε δήλωσή της κ.Μπαρτζιώκα, η οποία ευχαρίστησε τον κ.Αποστολάκη για τη χορηγία κρασιού που κεράστηκε στους επισκέπτες της έκθεσης, την Γ. Ταμπάκη, στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού, που γι’ ακόμη μια φορά στήριξε την παρουσίαση του Δήμου Βόλου στο εξωτερικό και, φυσικά τον Ν. Μαγγίτση που παραβρέθηκε στην έκθεση του Μονάχου και συνέβαλε τα μέγιστα για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση και προώθηση του εντύπου εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει