Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κενών Συσκευασίας Φυτοφαρμάκων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Μέσα στο 2015 οι αγρότες θα πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Κώστας Αγοραστός: «Με το πρόγραμμα αυτό προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία»

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων. Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μέσω της ορθής απόρριψης των συσκευασιών αυτών. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν.4036/2012, άρθρο 37§1, ΦΕΚ8Α) από το 2015 θα είναι υποχρεωτική η ασφαλής και με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο της ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λάρισας), ενημερωτικές ημερίδες σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας με θέμα: «Ασφαλή Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων». Σκοπός των ημερίδων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών, αλλά και του ευρύτερου κοινού σε θέματα, που σχετίζονται με την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων. Ομιλητές ήταν ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δρ. Δημ. Σταυρίδης και οι υπάλληλοι Πορίχη Ελ. και Παπαδούλης Γεώργιος, ενώ εκ μέρους του ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας) στις ημερίδες συμμετείχαν η διευθύντρια κ. Φραντζέσκα Υδραίου και ο υπάλληλος κ. Μηνά Πελεκάνο.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επεσήμανε: «Το ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων είναι πολύ σημαντικό διότι έχει αντίκρισμα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ρίψη των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, δημιουργείται πρόβλημα ρύπανσης. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέσα στο 2015 οι αγρότες θα πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Ήδη εφαρμόσαμε στον δήμο Κιλελέρ το πρόγραμμα πιλοτικά (έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από τους αγρότες), και το επεκτείνουμε σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Λάρισας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που έτρεξε το πρόγραμμα αυτό και κάνουμε προσπάθεια έτσι ώστε να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πλέον, πρέπει οι δήμοι σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη τους και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να ενημερώσουν τους αγρότες για να μπουν στη διαδικασία, ώστε να αποκτήσουν και τις απαραίτητες βεβαιώσεις οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Διαχείρισης Κενών Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων».

Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε πιλοτικά στον Δήμο Κιλελέρ με μεγάλη επιτυχία. Η συλλογή των κενών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και εθελοντική συμμετοχή γεωπόνων.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για το 2013 ήταν περίπου 100. Παρόμοιες εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν και το 2014, σε όλους πλέον τους Δήμους και τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντικά, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ScreenShot001.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει