Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε άρση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων

Βεβαιότητα ότι άμεσα θα υπάρξει συμφωνία για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του epsilon tv, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ήταν σαφής. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα μέτρο αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό χωρίς καμία διαρθρωτική χρησιμότητα. Οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε άρση αυτού του μέτρου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για την ΠΓΔΜ και τη στάση των ΑΝΕΛ, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι είναι καλό να διατυπώνονται στα κόμματα διαφορετικές απόψεις, ωστόσο τόνισε ότι προέχει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «αποκαθιστά τον ρόλο της Ελλάδας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως ένα κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ, σημείωσε ότι ουσιαστικά παρουσιάστηκαν δύο εντελώς διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια. «Το ένα σχέδιο που λέει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτά που μας έφεραν στην κρίση, δεν μπορούμε να μην έχουμε δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Και από την άλλη έχουμε ένα σχέδιο το οποίο κινείται σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη λογική που είναι καταστροφική και αποκλείει την κοινωνική πλειοψηφία από την όποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ειδικότερα, για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εισπράττουν οι δήμοι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι με αυτό το μέτρο οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα μειωθούν σημαντικά, καθώς τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά που λαμβάνει από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και για τα προνοιακά επιδόματα. Εκτίμησε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια όξυνση των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων, καθώς τα έσοδά τους θα υπολογίζονται με βάση την αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην επικράτειά τους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, αυτό θα έχει ως συνέπεια οι φτωχοί δήμοι να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών τους, και έτσι να αναγκαστούν να προχωρήσουν είτε στην αύξηση του συγκεκριμένου φόρου, είτε να εκχωρήσουν λειτουργίες τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει