Πλήγμα στην αποκέντρωση η κατάργηση των περιφερειακών υποθηκοφυλακείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Μία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιάρθωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας ετοιμάζεται να καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην αποκέντρωση, υποβαθμίζοντας περιφερειακά τους δήμους και δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των πολιτών στα υποθηκοφυλάκεια. Μία νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς τη ρητώς προβλεπόμενη από τον κώδικα Δικηγόρων συμμετοχή των δικηγορικών θεσμικών οργάνων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, συστήνονται 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανάμεσα στα οποία του Βόλου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 10 σημερινών υποθηκοφυλακείων. Τα υποθηκοφυλακεία της Σκοπέλου, της Σκιάθου, του Αλμυρού , του Αχιλλείου , του Βελεστίνου, της Νηλείας, των Μηλεών , της Αργαλαστής και της Ζαγοράς με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης , που θα καθορίζει τον χρόνο έναρξης των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων , θα καταργηθούν.

Δυστυχώς η σχεδιαζόμενη κατάργηση των υπαρχόντων υποθηκοφυλακείων παραβλέπει τις κατά τόπο, ιδιαιτερότητες, τη δυσχέρεια πρόσβασης των κατοίκων , π.χ. των νησιών, που θα χάνουν χρόνο και χρήμα μεταβαίνοντας στον Βόλο ακόμη και για ένα απλό πιστοποιητικό .

Άραγε της σχεδιαζόμενης κατάργησης των υποθηκοφυλακείων, δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου; Δεν θα έπρεπε να προηγηθεί διάλογος με τους δικηγορικούς συλλόγους και τους δήμους , οι δημότες των οποίων πλήττονται;

Πιστεύουμε ότι, έστω και την ύστατη ώρα, απαιτείται διάλογος. Διότι μέσα από τον διάλογο θα γίνει παραδεκτή η ανάγκη ενός επανασχεδιασμού. Για να ληφθούν υπόψη οι κατά τόποι ιδιαιτερότητες. Για να μην υποβαθμίζεται συνεχώς το πρώτιστο μέλημα ενός κράτους, ακόμη και σε συνθήκες μνημονίου: Η ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Λάζαρος Δημ. Γαϊτάνης Βασίλειος Αθαν. Μπακαλιάνος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει