Πλήθος αγροτών στην εκδήλωση του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εντός των ημερών τα οριστικά δικαιώματα των αγροτών

Πολλοί αγρότες, καθηγητές της Σχολής, εκπρόσωποι φορέων, συνάδελφοι γεωτεχνικοί, έδωσαν το «παρών» στην ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στη Γεωπονική Σχολή στον Βόλο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας με θέμα ¨Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) 2016 – Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΕΕ) 2016¨

Η ημερίδα απευθυνόταν εκτός από τους παραγωγούς και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο στη συγκεκριμένη διαδικασία πρόσωπο ή φορέα (πχ γεωτεχνικοί, σύμβουλοι, ενώσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι, άλλοι φορείς κλπ). Ενόψει της έναρξης περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, η σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016, έχει τεράστια σημασία, τόσο για την έγκαιρη και πλήρη πληρωμή της ενίσχυσης στους αγρότες, όσο για την αποφυγή προστίμων και καταλογισμών για τη χώρα μας.

Κύριος σκοπός της ημερίδας αποτέλεσε η ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων ώστε να υποβάλουν σωστά την ενιαία αίτηση ενίσχυσης και τονίστηκαν οι υποχρεώσεις των δικαιούχων για όλες τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και η διαδικασία των προβλεπόμενων ελέγχων, τα σημεία που πρέπει να προσέξουν και τα παραστατικά που πρέπει να διαθέτουν κατά την υποβολή της Αίτησης, και κατά τους μετέπειτα ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό, τα λάθη και οι παραλείψεις που οδηγούν σε προβλήματα στην πληρωμή τους.

Επίσης, έγινε επίδειξη του τρόπου υποβολής της Αίτησης και ενημέρωση για την πράσινη ενίσχυση (πρασίνισμα) και τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, που θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ ακολούθησε συζήτηση για όλα τα θέματα που συνδέονται με την αίτηση, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κλπ.

Στην εκδήλωση έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με τη νέα του ιδιότητα, ο Γεωπόνος Βασίλειος Χατζόπουλος και μόλις ορισμένος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας. Ο κ. Χατζόπουλος ανακοίνωσε ότι μέχρι το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η προ- δήλωση για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, στάθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν με τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι και την τηλεπισκόπηση στο Πήλιο, ενώ τόνισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διαχειριστεί ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ στον Αγροτικό Τομέα σε αυτή τη διαχειριστική περίοδο.

Ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Λάμπρος ζήτησε από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ να προστατέψουν το κύρος του οργανισμού και αυτό όπως τόνισε θα γίνει, αν οριστεί ένα απαρέγκλιτο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο θα βοηθά τους παραγωγούς με τη σειρά να προγραμματίσουν τον κύκλο εργασιών τους. Ζήτησε επίσης την άμεση ανακοίνωση των οριστικών δικαιωμάτων των παραγωγών. Επεσήμανε πως ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας θα είναι στο πλευρό τους, για την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος αλλά και όταν αντιμετωπίζουν το μένος των παραγωγών για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, ενώ επεσήμανε την υπεροπλία του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας, της κτηνοτροφίας, την υπεροπλία του αυτοφυούς φυτικού κεφαλαίου, η οποία παραμένει ………και θα παραμένει ανεκμετάλλευτη; Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που άθελά τους ίσως το εγγυήθηκαν αυτό. Είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν και έχουν με τον ένα ή άλλο τρόπο συνεισφέρει με το «όραμά» τους στην διαμόρφωση της «Αγροτικής Πολιτικής» της χώρας μας, επικεφαλείς, 36 πολιτικοί από το 2004 μέχρι σήμερα τα τελευταία 12 έτη, 3 ανά έτος! Σε ποια ιδιωτική επιχείρηση, όταν ο διευθύνων σύμβουλος ή ο manager αλλάζει σχεδόν κάθε τετράμηνο, θα μπορούσε να επιβιώσει στους σκληρούς κανόνες της αγοράς; Ποια επιχείρηση αν αλλάζαμε κάθε τετράμηνο τον ιδιοκτήτη της δεν θα χρεοκοπούσε!

Την εκδήλωση προλόγισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Βαλιώτης ο οποίος τόνισε πως οι παραγωγοί που δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι μπορούν να κάνουν ένσταση και θα γίνει εξατομίκευση σε κάθε παραγωγό. Στην συνέχεια απαντώντας στον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λάμπρο ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα αναρτηθούν τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών, δηλαδή το ποσό της κατ’ έτος ενίσχυσης σύμφωνα με τη δήλωσή τους μέχρι το 2020. Επίσης τόνισε πως εφέτος λόγω του υπολογισμού και της καταγραφής των νέων δικαιωμάτων δεν κατέστη δυνατό να υπάρχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών ενώ το αίτημα για χρονοδιάγραμμα θα μεταβιβασθεί και ελπίζει να ικανοποιηθεί την επόμενη χρονιά ενώ οι ενέργειες για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος θα ξεκινήσουν από τώρα.

Στην εκδήλωση πρώτος ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Πολύμερος ο οποίος ανέπτυξε τον ρόλο και τη σημασία των κοινοτικών ενισχύσεων στην αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη. Όπως τόνισε ο κ. Πολύμερος, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρόλο που οι επιδοτήσεις είχαν σταθερή ή αυξανόμενη πορεία, η πορεία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων είχε σχεδόν την αντίθετη πορεία από την δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες και λεπτομερείς εισηγήσεις των υπαλλήλων του ΠΔ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος
Δημούλη Αικατερίνη – Προϊσταμένη Τμήματος Ελέγχων & Τεχνικών Μέσων
Χατζηνίκου Μαρία – Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Ενισχύσεων
Τσακνάκη Πέτρου – Ελεγκτή Γεωπόνου
Ζαρμακούπη Κων/νου – Ελεγκτή Κτηνιάτρου

για τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης, τις μεταβιβάσεις, την υποβολή ορθής δήλωσης καλλιέργειας, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, την πράσινη ενίσχυση αλλά και την αποφυγή λαθών – παραλείψεων ενώ δοθήκαν κατάλληλες συμβουλές και τονίσθηκαν τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί.

Τονίστηκε ότι όσο νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός για διόρθωση λαθών πριν την πληρωμή. Κλήθηκαν οι παραγωγοί, με την ανακοίνωση της έναρξης υποβολής των αιτήσεων, να σπεύσουν να υποβάλουν την αίτησή τους, είτε στους πιστοποιημένους φορείς, είτε μόνοι τους ηλεκτρονικά μέσω του www.opekepe.gr.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει