Πλημμύρισε η βάση της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο – Τι απαντά το ΓΕΣ για το ελικόπτερο που «βούλιαξε»


Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel βρίσκεται και η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο Βόλου.

Τα νερά της παρακείμενης λίμνης Κάρλας έχουν «φουσκώσει» με αποτέλεσμα να περάσουν από την περίφραξη της αεροπορικής βάσης και να φτάσουν σε κοντινό σημείο όπου βρίσκονται και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού τύπου UH-1H Huey.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα σύμφωνα με φωτογραφικά στιγμιότυπα από το σημείο, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο UH-1H Huey είναι βυθισμένο στο νερό μέχρι σχεδόν το ύψος του πιλοτηρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι «ανενεργό λόγω παλαιότητας» και έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό υπηρεσία, ενώ τα «λειτουργικά» ελικόπτερα είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την βάση του Στεφανοβικείου

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.
Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει».

Πηγή: onalertZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει