Ποινή ισόβιας κάθειρξης για βιαστές ανηλίκων
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, 13:58

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα προετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τα περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας, διασπορά ψευδών ειδήσεων, γυναικοκτονίες, βιασμούς ανηλίκων.

Ισόβια σε βιασμούς ανηλίκους

Κακούργημα θεωρείται η αποπλάνηση ανηλίκων, η αιμομιξία κ.α. καθώς η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη έναντι της φυλάκισης, ενώ για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Επίσης, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια ως προς τον υπολογισμό του κατώτατου ορίου έκτισης της ποινής είτε με ευεργετικό υπολογισμό στα 4/5 από τα 3/5 είτε με πραγματική έκτιση αυξάνοντας τα κατώτατα όρια τόσο για την ποινή της κάθειρξης στα 3/5 της ποινής, αντί 2/5 που ισχύει σήμερα όσο και για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τα 16 στα 18 έτη.

Επίσης, για μείζονος απαξίας αδικήματα δεν θα υφίσταται η δυνατότητα κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Όσον αφορά τα αδικήματα: εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κλπ., προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο από τον καταδικασθέντα θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής του στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5 που ισχύει σήμερα. Σε περίπτωση εκτίσεως της ποινής με ευεργετικό υπολογισμό για τα ανωτέρω εγκλήματα θα απαιτείται ως ελάχιστος χρόνος που αντιστοιχεί στα 4/5 της επιβληθείσης ποινής, αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα.

Ισόβια κάθειρξη θα ισχύει για όσους καταδικάζονται για ανθρωποκτονία, θανατηφόρο ληστεία, θανατηφόρο βιασμό. Ενώ για όσους εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα ανωτέρω αδικήματα, ο χρόνος πραγματικής έκτισης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων αυξάνεται από τα 16 έτη που ισχύει σήμερα στα 18 έτη.

Τι αναμένεται για τις δολοφονίες

Σκοπός του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να τιμωρούνται με αυστηρότερες ποινές οι δολοφονίες. Στο ποινικό δικαιϊκό σύστημα αυτή είναι η ποινή, εκείνη της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον Ποινικό Κώδικα.

Ακόμη:

– Αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων

– Τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους θα διώκονται αυτεπάγγελτα

– Η αιμομιξία γίνεται κακούργημα και το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανήλικους (αποπλάνηση) θα τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Από 3 σε 5 έτη φυλακή για το αδίκημα της κλοπής

Σχετικά με το αδίκημα της κλοπής, το οποίο τιμωρείται σήμερα με φυλάκιση έως 3 ετών, πλέον θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Για το έγκλημα της υπεξαίρεσης αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής. Αντί για φυλάκιση και χρηματική ποινή, θα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή.

Στο έγκλημα της απάτης, αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής με την ποινή της φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματικής ποινής.

Και όσον αφορά την πράξη της τοκογλυφίας, από 6 μήνες έως 5 έτη που προβλέπεται στην πλημμεληματική μορφή του αδικήματος, προστίθεται και η κακουργηματική μορφή αυτού που θα τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως 8 ετών και με χρηματική ποινή.

 

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει