Ποιοι πόνοι στην πλάτη είναι ανησυχητικοί και πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε γιατρό

Ο πόνος στην πλάτη είναι κάτι που δεν δίνουμε συνήθως σημασία – αλλά υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες περιστάσεις για τις οποίες ίσως θα πρέπει να ανησυχήσετε και να ρίξετε μια ματιά.

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι εξαιρετικά συχνός, επηρεάζοντας περίπου 1 στους 8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Νιλ Άναντ, καθηγητή ορθοπεδικής χειρουργικής και διευθυντή τραυματολογικού στο Cedars – Sinai στο Λος Άντζελες. Τα καλά νέα είναι πως το 80-90% των πόνων αυτών είναι αβλαβή, σύμφωνα με τον Ανάντ.

«Μπορεί να σας οδηγήσει στο κρεβάτι για μία- δυο μέρες ίσως και μια εβδομάδα, αλλά γενικά, ο πόνος χαμηλά στην πλάτη καλυτερεύει γρήγορα και μπορείτε να επιστρέψετε στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής σας πολύ σύντομα» εξήγησε.

Όταν όμως ο πόνος στην πλάτη είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση, το να καταφύγεις στον γιατρό ίσως κάνει όλη τη διαφορά στην πρόληψη ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας.

Ας δούμε κάποιους πόνους για τους οποίους οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να αγνοούμε:

Πόνος στην πλάτη με ακράτεια
Αν έχετε πόνο στην πλάτη σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου σας, αυτό είναι ένα σημάδι πως πρέπει να πάτε γρήγορα στο νοσοκομείο.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στο νωτιαίο κανάλι, όπως μια κήλη δίσκου ή κάποια βλάβη, συμπιέζοντας τα νεύρα σας στο βαθμό που επηρεάζει τα νεύρα της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, δημιουργώντας προσωρινή παράλυση» ανέφερε ο Ανάντ. «Εάν αυτό το νεύρο συμπιεστεί για πολύ καιρό, μπορεί να είναι δύσκολο να ανακάμψει και να λειτουργήσει και πάλι κανονικά».

Πόνος στην πλάτη με πυρετό
Αν πονάτε στην πλάτη και ταυτόχρονα έχετε πυρετό, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως μια μόλυνση, αναφέρει η Ντέιβιντ Άντερσον, χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο OrthoCarolina της Βόρειας Καρολίνας.

«Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, και φυσικά οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πυρετό για πολλούς λόγους, αλλά όταν έρχεται με συνεχή πόνο στην πλάτη, μπορεί να προσκαλέσει ανησυχία για το επισκληρίδιο απόστημα (μια συλλογή πύου που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό)» είπε.

Πόνος στην πλάτη με συνοδευτικό πόνο στα πόδια
Ο πόνος που μπορεί να ξεκινήσει από παντού, από τα οπίσθια μέχρι και όλο το πόδι, μαζί με μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα πόδια, όπως το να σέρνεται το πόδι σας όταν περπατάτε ή να δυσκολεύεστε να το σηκώσετε, είναι άλλο ένα σημάδι πως κάποιο νεύρο ή κάποια νεύρα ευθύνονται. Αυτό μπορεί να προκληθεί από δισκοκήλη η στένωση.

Κι ενώ η στένωση δεν μπορεί να θεραπευτεί τελείως, ο Άντερσον πρόσθεσε πως πολλοί άνθρωποι με αυτή την χρόνια πάθηση μπορούν εύκολα να μάθουν ποια είναι η αιτία του προβλήματος και πώς να διαχειριστούν τα συμπτώματά της, ώστε να είναι ανεκτά στην καθημερινή τους ζωή.

Ο πόνος στην πλάτη ψηλά μπορεί να σχετίζεται με τον νωτιαίο μυελό
Ο πόνος ψηλά στην πλάτη κοντά στον λαιμό
«Πολλοί άνθρωποι πονάνε στο άνω μέρος πίσω από τον λαιμό και πιστεύουν πως είναι ο πόνος στην πλάτη, αλλά δεν είναι» δήλωσε ο Ανάντ. «Αυτός ο πόνος προέρχεται από τον λαιμό σας και ο λόγος που είναι διαφορετικός είναι επειδή είναι ο νωτιαίος μυελός σας».

Αν έχετε πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης που σχετίζεται με μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα χέρια, ή παρατηρείτε ότι περπατάτε με κάποια αστάθεια και έχετε αλλαγές στο βάδισμά σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στον νωτιαίο μυελό, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό.

«Οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι απλά πράγματα όπως η δυσκολία στο κούμπωμα του πουκαμίσου ή η δυσκολία στο να βάλουν τα σκουλαρίκια τους, μπορεί να σχετίζεται με το γήρας και ενδεχομένως λόγω αρθρίτιδας, αλλά αν αυτό συμβαίνει τακτικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να ζητήσετε μια νευρολογική εξέταση».

Αν εντοπιστεί νωρίς η βλάβη μπορεί να αποφευχθεί αλλά εάν επηρεαστεί ο νωτιαίος μυελός, συχνά δεν βελτιώνεται».

Φωτογραφίες: Shutterstock

 Πηγή: iefimerida.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει