Ποιος είναι ο κίνδυνος αν έχετε κορωνοϊό και γρίπη μαζί


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 17:47

Ζήσης Ψάλλας

Βρετανοί επιστήμονες έκαναν την έρευνά τους στους πρώτους μήνες της πανδημίας και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά: το 43% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με γρίπη και κορωνοϊό πέθανε, σε σύγκριση με το 27% όσων νοσηλεύτηκαν μόνο λόγω κορωνοϊού.

Όσον αφορά το εμβόλιο για τη COVID-19, ορισμένοι παιδίατροι των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι για παιδιά ενδέχεται να μην φτάσει πριν από το φθινόπωρο του 2021. Ενώ οι επιστήμονες αγωνίζονται να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για ενήλικες, κανείς δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τα παιδιά.

Πολλά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και τον τέτανο, αναπτύχθηκαν για να δοθούν στα παιδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές εμβολίων συνήθως ξεκινούν με δοκιμές σε ενήλικες για να ελέγξουν τυχόν προβλήματα ασφάλειας και στη συνέχεια προχωρούν σε δοκιμές σε παιδιά.

Η γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης και η COVID-19 από τον ιό SARS-CoV-2. Και οι δύο ιοί προκαλούν αναπνευστική ασθένεια, αλλά είναι διαφορετικοί. Επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα της γρίπης και της COVID-19 είναι παρόμοια, μπορεί να χρειαστεί διαγνωστικός έλεγχος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. 

Η γρίπη και η COVID-19 προκαλούν συμπτώματα, που κυμαίνονται από κανένα -το μολυσμένο άτομο είναι ασυμπτωματικό- έως σοβαρά. Τα κοινά συμπτώματα των δύο ιώσεων περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό ή ρίγη.
  • Βήχα.
  • Κούραση.
  • Πονόλαιμο.
  • Μυϊκό πόνο ή πόνους στο σώμα.
  • Πονοκέφαλο.
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Έμετο ή διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά από τους ενήλικες.

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Η αλλαγή ή η απώλεια της γεύσης ή της οσμής συμβαίνει στη νόσο COVID-19. Εάν αντιμετωπίσετε αλλαγή ή απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, αναζητείστε ιατρική βοήθεια. Εάν το μόνο σύμπτωμα είναι καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πιθανόν να πρόκειται για κοινό κρυολόγημα ή γρίπη παρά για COVID-19.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 17:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει