Πολεμική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη ανακοίνωσε ο ΕρντογάνΗ Τουρκία θα πραγματοποιήσει μία πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας και σε μία περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG), δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται με τις ΗΠΑ που έχουν συμφωνήσει με την Άγκυρα, για την οργάνωση μιας ζώνης ασφάλειας στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε πως τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την πολεμική επιχείρηση.

Ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις – 

Συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική πόλη της Συρίας Qamishli ξέσπασαν το Σάββατο, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Τουρκικός Στρατός κατέστρεψε στρατιωτικούς στόχους της SDF στο Qamishli κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ δύο στρατιωτικές μονάδες του τουρκικού στρατού καταστράφηκαν, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Άγκυρα βλέπει τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές της Συρίας και τις πολιτοφυλακές που τις ελέγχουν ως επεκτάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).Γνωρίζουν πως σε περίπτωση που δημιουργηθεί μία αυτόνομη πολιτική οντότητα στα σύνορά τους, ανοίγει ο δρόμος για κουρδικό κράτος και για διαμελισμό της Τουρκίας.

Οι συγκρούσεις συμπίπτουν με την ανάπτυξη πρόσθετου εξοπλισμού της Τουρκίας κοντά στα συριακά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων, των τεθωρακισμένων οχημάτων και των τανκς, που σηματοδοτούν την έναρξη ενδεχόμενης επίθεσης στις κουρδικές δυνάμεις, καθώς οι συνομιλίες σε μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας έχουν βαλτώσει.

Ωστόσο, οι Συριακές Μονάδες Προστασίας των Κουρδικών Λαών (YPG) και η θυγατρική της SDF διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιθυμούν να βρουν μια λύση που θα προστατεύει τους συμμάχους τους.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019, 17:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει