Πολιτική εκδήλωση του Μ. Σαλμά για τη συμπλήρωση 20 χρόνων κοινοβουλευτικής του θητείας

Για τα 20 χρόνια κοινοβουλευτικής του θητείας μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελλήνιου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον Μάριο Σαλμά. Επίσης παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Ανδριανός,  Γιώργος Βλάχος, Κώστας Βλάσσης, Βασίλης Γιόγιακας, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Κοντογιώργος, Κώστας Σκρέκας, Θόδωρος Φορτσάκης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ό πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Δέρβος ο πρώην Υπουργός Απόστολος Ανδρεουλάκος, οι πρώην βουλευτές Φεβρωνία Πατριανάκου, Σπήλιος Λιβανός, Απόστολος Κωστόπουλος δήμαρχοι και  πολλοί άλλοι.

Ο κος Σαλμάς ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

Την πρώτη φορά που στάθηκα όρθιος μπροστά σας 20 χρόνια πριν ως υποψήφιος βουλευτής ήμουν ένας νέος, γιατρός, Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, από μία μικρή επαρχία.

Ο γιος ενός οικοδόμου, ένα από τα 3 παιδιά μιας μεσοαστικής οικογένειας που μοιράζονταν την αγάπη, την κοινή προσπάθεια για προκοπή, τις αρχές της αξιοπρέπειας της αλληλεγγύης και του σεβασμού.

Το παιδί μιας γειτονιάς στην Αμφιλοχία που δεν ήταν εύπορη αλλά μοιράζονταν όνειρα και δημιουργούσε  όμορφες αναμνήσεις.

Και τα όνειρα αυτά ήθελα να γίνουν πραγματικότητα.

Σας μίλησα για αισιοδοξία.

Γιατί αυτή η αισιοδοξία ήταν που κρατούσε το χαμόγελο στα χείλη του πατέρα μου, όπλιζε τη μάνα μου με καλοσύνη να χει το σπίτι ανοιχτό , έδινε δύναμη στον αγρότη να οργώνει το χωράφι, ωθούσε τον έμπορο να κάνει νέες δουλειές, έδινε κίνητρο στους  μαθητές, στους  απόφοιτους των Πανεπιστημίων, που όλοι μαζί αγαπούσαν τη πατρίδα και την στήριζαν.

Ήταν τότε στην δεκαετία του 70 που όλοι δούλευαν σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ για μεροκάματο αλλά οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι γέλαγαν

Εξήμισι χρονών καλοκαίρι του 74 κοντά στον πατέρα μου στην οικοδομή οι πρώτες μου παραστάσεις από μία γενιά οικοδόμων, εργατών που εξέπεμπαν σιγουριά ότι η χώρα θα μεγαλουργήσει. Το απόγευμα κοντά στο χωράφι με τις ελιές και μαζί στο ανθοπωλείο.

Είναι οι ίδιες παραστάσεις, είναι τα ίδια βιώματα που είναι χαραγμένα και σε σας αλλά που λείπουν από τους σημερινούς κυβερνώντες.

Άνθρωποι που μεγάλωσαν στα σαλόνια, αλλά την ίδια ώρα εμφανίζονται δήθεν κοινωνικά ευαίσθητοι,

άνθρωποι που έκαναν καταλήψεις μαθητές αλλά μεγάλοι τις ταυτίζουν με ακροδεξιές συμπεριφορές,

άνθρωποι που πρωτοστατούσαν σε πορείες νέοι αλλά μεγάλοι στέλνουν τα ΜΑΤ,

άνθρωποι που νέοι κήρυτταν έξοδο από το ΝΑΤΟ αλλά μεγάλοι άφησαν όλο το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ.

Άνθρωποι που νέοι κατηγορούσαν το κεφάλαιο αλλά μεγάλοι το αγκάλιασαν,

άνθρωποι που νέοι πίστευαν στην κοινωνική οικονομία αλλά μεγάλοι έγιναν υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς.

Σας μίλησα για ελπίδα

Είναι αυτή η ελπίδα που έχει τώρα χαθεί.

Που κάνει τον καθένα να αισθάνεται ότι όποιος και να κυβερνήσει δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Δεν είναι αλήθεια.

Σήμερα με την συγκινητική παρουσία σας εδώ όλοι εσείς νέοι, ηλικιωμένοι, μεσήλικες, άνδρες, γυναίκες, φοιτητές, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, το αποδεικνύετε περίτρανα.

Η ελπίδα είναι ζωντανή και η πολιτική αλλαγή έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα γίνει κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός της χώρας.

Ένας πολιτικός σύγχρονος, με εξαιρετική παιδεία, με ήθος με αρχές και ειλικρίνεια, που μπορεί να οδηγήσει την χώρα στο 2021 όπου η Πατρίδα συμπληρώνει 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία.

Εδώ σας έφερε η  πεποίθηση ότι οι αγωνίες μας θα συναντηθούν, οι αξίες μας και η δικαίωση της προσφοράς μας στην Πατρίδα θα βρεθούν μαζί, θα ανταμώσουν οι πράξεις που έκανε ο καθένας μας από το μετερίζι του για την Ελλάδα.

Ήρθατε στην πρόσκλησή μου όχι μόνο για να συναντήσετε εμένα, αλλά αυτό που σηματοδοτεί η πορεία μου στην πολιτική και στη ζωή.

Λίγη σημασία έχει εάν θα ξαναγιορτάσουμε τα 25 χρόνια.

Αυτό που έχει νόημα είναι να συνεχίσει να υπάρχει αυτό που εσείς αναγνωρίσατε στο πρόσωπό μου 20 χρόνια τώρα και που πρέπει να παραμείνει ζωντανό με κάθε θυσία.

Και αυτό δεν είναι άλλο από το όνειρο που έχει κάθε μάνα για το παιδί της, κάθε πατέρας για την φαμίλια του, κάθε δάσκαλος για το μαθητή του.

Με απλά λόγια η Δημιουργία, ο κόπος, ο μόχθος, η καταξίωση, η προσφορά στον συνάνθρωπο, η αφοσίωση στην πατρίδα.

Σας μίλησα για αλλαγή

Και τα άλλαξα όλα όταν μου δόθηκε η ευκαιρία. Έστησα τον ΕΟΠΥΥ στα πρώτα του βήματα, αφού ανέλαβα καθήκοντα 6 μήνες μετά την ίδρυσή του και μέχρι και σήμερα λειτουργεί με τον δικό μου κανονισμό παροχών. Μείωσα τις τιμές δεκάδων διαγνωστικών εξετάσεων, Το σύστημα ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών όπως λειτουργεί σήμερα, η ψηφιοποίηση συναλλαγών με τα διαγνωστικά και κλινικές, οι κλειστοί προϋπολογισμοί με περιορισμό της σπατάλης σε διαγνωστικά, κλινικές, φάρμακο, τα νέα υδατογραφημένα κουπόνια στα φάρμακα, η συνταγογράφηση με την δραστική ουσία, το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, η βάση δεδομένων, η μείωση τιμών στα φάρμακα κατά 23%, η ασφαλιστική μειωμένη τιμή που αγόραζε ο ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα αντί της λιανικής που αγόραζε τα προηγούμενα χρόνια έγιναν στην θητεία μου

Με όλες συνολικά τις μεταρρυθμίσεις που προανέφερα το υπουργείο Υγείας βγήκε από το μνημόνιο και η εξοικονόμηση συνολικά από ΕΟΠΥΥ και φάρμακο έφτασε το 1,5 δις ετησίως δηλαδή από το 2013 μέχρι σήμερα το κράτος ωφελήθηκε από τις πολιτικές μου αθροιστικά 8 δις ευρώ.

Έτσι αποφεύχθηκε η περεταίρω περικοπή των συντάξεων

Μέρος από αυτήν την εξοικονόμηση επέστρεψα στους ασθενείς.

 Έτσι οι ρευματοπαθείς έπαιρναν έκτοτε τα φάρμακά τους με 10% συμμετοχή αντί 25%, οι νεφροπαθείς δωρεάν όλα τα φάρμακα, όπως και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα που αφορούν σε επιπλοκές της νόσου.

Οι σακχαροδιαβητικοί έπαιρναν δωρεάν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου και πολλά άλλα.

Στην θητεία μου έθεσα ως πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

Για να καταλάβει κανείς το πάρτι που γινόταν πριν με τα κουπόνια στα φάρμακα που τα κολλούσαν σε πλασματικές συνταγές, τα χρέωναν στα ταμεία και εξήγαγαν τα κουτιά, θα δώσω ένα παράδειγμα.

Μετά από όλες τις αλλαγές που έκανα σε δείπνο στην Αθήνα με τον Ελληνικής καταγωγής Υπουργό Υγείας της Αλβανίας το 2013  μου εξήγησε ότι έκανα ένα καλό και ένα κακό στην Αλβανία.

Το καλό ήταν ότι μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων εκεί αφού παίρνουν το μέσο όρο της Ελλάδας των Σκοπίων και της Ιταλίας.

Και το κακό ότι τους άφησα χωρίς φάρμακα αφού σταμάτησε η εξαγωγή από φαρμακαποθήκες της Ηπείρου φαρμάκων προς την Αλβανία με φορτηγά αφού όμως κολλούσαν τα κουπόνια σε συνταγές, χρεώνοντας πλασματικά τα ασφαλιστικά ταμεία..

Στα πλαίσια αυτά εντόπισα με ελέγχους που διέταξα παράνομες χρηματοδοτήσεις ταξιδιών από την εταιρεία Novartis σε δημόσιους λειτουργούς, δηλαδή γιατρούς, φαρμακοποιούς και υπαλλήλους που εμπλέκονταν με το φάρμακο.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει