Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στη ΝιγηρίαΈνοπλοι σκότωσαν 16 χωρικούς και τραυμάτισαν άλλους έξι σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε κοινότητα κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, ανέφεραν χθες Παρασκευή κάτοικος και τοπικός αξιωματούχος.

Η επίθεση διαπράχθηκε τα ξημερώματα στο χωριό Τάρα, στην πολιτεία Σοκότο. Ακολούθησε σειρά παρόμοιων από ομάδες ενόπλων που οι Αρχές στην περιοχή αποκαλούν γενικά bandits, «κακοποιά στοιχεία». Οι ομάδες αυτές σπέρνουν τον τρόμο εδώ και χρόνια, σκοτώνοντας, λεηλατώντας, διαπράττοντας συχνά απαγωγές.

«Κατέφθασαν με μοτοσικλέτες κι άρχισαν να ρίχνουν στο χωριό», αφηγήθηκε ο κάτοικος της κοινότητας, ο Λαουάλι Ούμε. «Θάψαμε 16 ανθρώπους το απόγευμα. Άλλοι εννέα τραυματίστηκαν βαριά».

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ο τοπικός αξιωματούχος Σάιντου Νάινο Ιμπραήμ, ο οποίος διευκρίνισε πως οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. «Οι δράστες της επίθεσης έκλεψαν πάνω από 100 αγελάδες», πρόσθεσε. Ήρθαν από την Ντογκόν Ζάνγκο, στη γειτονική πολιτεία Ζαμφάρα.

Ομάδες ενόπλων εφορμούν από καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, το οποίο εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφάρα, Κατσίνα και Καντούνα, καθώς και σε τμήματα του Νίγηρα.

Ο νιγηριανός στρατός είχε αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή το 2016 και υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης με κάποιες από αυτές τις ένοπλες ομάδες το 2019· αλλά οι φρικαλεότητες συνεχίζονται.

«Κακοποιά στοιχεία εξαπολύουν επιδρομές σε χωριά της περιοχής (…), πάνε από χωριό σε χωριό, σκοτώνουν, λεηλατούν», είπε ο Ιμπραήμ.

Η αστυνομία από την πλευρά της απλά επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι σημειώθηκε επίθεση στο Τάρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την Τρίτη έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Νιγηρία.

«Εξαιτίας του φόβου που προκαλούν οι ομάδες ενόπλων και οι βιαιότητες μεταξύ κοινοτήτων, πάνω από 7.660 πρόσφυγες από τη Νιγηρία μετέβησαν στο Μαράντι», στον γειτονικό Νίγηρα, από την αρχή της χρονιάς, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων από τις πολιτείες Κατσίνα, Σοκότο και Ζαμφάρα στους 77.000 σε αυτή την φτωχή και ασταθή περιοχή, σύμφωνα με την Αρμοστεία.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει