Πορεία εναντίον του τρόμου και του μίσους στις Βρυξέλλες

Περίπου 7.000 άνθρωποι απέτισαν σήμερα στις Βρυξέλλες φόρο τιμής στους 32 νεκρούς των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου με «μια πορεία εναντίον του τρόμου και του μίσους» που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση μια ομάδας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Η κύρια πορεία άρχισε λίγο μετά τις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας) από τον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ και στη συνέχεια ενώθηκε με μια άλλη, που είχε ξεκινήσει από την ευαίσθητη συνοικία Μόλενμπεκ και στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές, πριν κατευθυνθεί προς το κέντρο της πόλης.

«Νταές πάρε δρόμο, οι Βρυξέλλες δεν είναι δικές σου!», φώναζαν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος παιδιά που βρίσκονταν στην κορυφή της πορείας που ξεκίνησε από το Μόλενμπεκ.

Ωστόσο στα μέσα του απογεύματος το πλήθος έμοιαζε σημαντικά μικρότερο των 15.000 ανθρώπων που υπολόγιζαν ότι θα συγκεντρώσουν οι οργανωτές, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

«Όταν συμπολίτες, άμαχοι, ανυπεράσπιστοι, σκοτώνονται άνανδρα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να ξεσηκωθούν για να εκφράσουν την αποστροφή τους και την αλληλεγγύη τους», δήλωσε ο Χασάν Μπουσετά, ένας σοσιαλιστής αιρετός αξιωματούχος της Λιέγης που είναι επικεφαλής μιας από τις ενώσεις που οργάνωσαν τη διαδήλωση.

Στην κορυφή της πορείας, ένα πανό έγραφε στα γαλλικά και τα ολλανδικά «Όλοι μαζί εναντίον του μίσους και του τρόμου». Ακολουθούσε ένα όχημα της πυροσβεστικής με τον φάρο αναμμένο για να συμβολίσει τον σημαντικό ρόλο των διασωστών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πυροσβεστών Πιέρ Μεΐς.

Στις πρώτες γραμμές της πορείας βρίσκονταν οικογένειες των θυμάτων και ακολουθούσαν οι αντιπρόσωποι διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Μια δωδεκαριά μέλη μιας ένωσης διαθρησκευτικού διαλόγου κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Together in peace» («Μαζί εν ειρήνη») με σκίτσα περιστεριών.

Στην πορεία μετέχουν αντιπρόσωποι όλων των θρησκειών, ιδιαίτερα μουσουλμάνοι με το σύνθημα «η αγάπη είναι η θρησκεία μου και η πίστη μου».

Η πορεία – πολυπολιτισμική, οικουμενική και ως επί το πλείστον σιωπηρή – πρόκειται να καταλήξει αργά το απόγευμα στην πλατεία Φοντενά, όπου θα πάρουν τον λόγο συγγενείς των θυμάτων, διασώστες και εργαζόμενοι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, που επλήγη από μια διπλή επίθεση καμικάζι.

Η διαδήλωση αυτή επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις. Όμως είχε αναβληθεί, καθώς οι αρχές είχαν εκφράσει φόβους για την ασφάλεια των διαδηλωτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει