Πορτογαλία: Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν ψηφίζει τον Προϋπολογισμό




Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, 16:22

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2022 της μειοψηφικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, αν παραμείνει το αδιέξοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο.

«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειές του για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης «δεν βρήκαν ανταπόκριση από την κυβέρνηση».

Χθες, η παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς -Αριστερό Μπλοκ- ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, μαζί με τη Δεξιά αντιπολίτευση.

Σε περίπτωση καταψήφισης του Προϋπολογισμού σε πρώτη ανάγνωση, που θα γίνει την Τετάρτη, η πτώση της κυβέρνησης και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν είναι αυτόματες.

Όμως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο συντηρητικός Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, έκανε λόγο για την επίσπευση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος που προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο του 2023.

«Από τη στιγμή που ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν θα εγκριθεί, αρχίζει αμέσως η διαδικασία προετοιμασίας της διάλυσης του Κοινοβουλίου», προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο οποίος δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες, αλλά διαδραματίζει διαιτητικό ρόλο σε περίπτωση κρίσης.

Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε «σημαντικό κόστος για τη χώρα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της πορτογαλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει συμφωνία «μέχρι το τελευταίο λεπτό».

«Δεν θέλουμε εκλογές, αλλά δεν τις φοβόμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα το Σαββατοκύριακο, ενώπιον στελεχών του κόμματός του, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τις υποχωρήσεις τις οποίες η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να κάνει στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ τής προσάπτουν ότι δεν έκανε αρκετά για να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων ή τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών.

Ο Αντόνιο Κόστα ανήλθε στην εξουσία το 2015, χάρη στη συμμαχία με τις δύο αυτές παρατάξεις της Αριστεράς, – συμμαχία πρωτοφανή εδώ και 40 χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας, με βάση την πρόθεση της απομάκρυνσης από τη δημοσιονομική πολιτική λιτότητας της περιόδου 2011-2014, όταν η Πορτογαλία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των διεθνών πιστωτών της.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει