ΠΟΥΛΑΚΗΣ για Νηές: Η Περιφέρεια, με την θετική εισήγηση Καλτσογιάννη, παρέχει κάλυψη σε ένα σκάνδαλο
“Είναι άλλο η επένδυση και άλλο η ληστεία”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Τον Αλμυρό επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της «Κίνησης Πολιτών Σούρπης», κ.κ. Γ. Παπανικολόπουλο και Ν. Γκρίνια, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Πουλάκης ενημερώθηκε από τα μέλη της Κίνησης και κατοίκους της περιοχής για τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στις Νηές, ενώ είχε την ευκαιρία να τους παρουσιάσει τις απόψεις της παράταξης, ενόψει και της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα. Μάλιστα, όπως φάνηκε, οι απόψεις της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» έτυχαν πολύ θετικής αποδοχής από τους παριστάμενους, οι οποίοι και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που θα μεταφερθεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Πουλάκης, «το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της τουριστικής επένδυσης στις Νηές, δεν μπορεί να ξεκοπεί από το υπόλοιπο ιστορικό της εν λόγω υπόθεσης, μιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει και στο παρελθόν και σήμερα αξιοσημείωτες αντιδράσεις. Πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, με πολλές διαστάσεις και ερωτηματικά, οικονομικά, χωροταξικά, πολεοδομικά, αλλά και νομικά – ενδεχομένως δε και ποινικά».
Αναλυτικότερα, ο κ. Πουλάκης στάθηκε στην αμφισβήτηση που υπάρχει σχετικά με την ιδιοκτησία της έκτασης στην οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η «επένδυση», τονίζοντας ότι «μέσω μίας τουλάχιστον “περίεργης” συναλλαγής, που έχει έντονη την οσμή του σκανδάλου, η έκταση πωλήθηκε στην ενδιαφερόμενη εταιρία από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, παρ’ ότι δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα επ’ αυτής, και μάλιστα με ευθεία βλάβη του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο διεκδικεί τη σχετική έκταση», αλλά και ότι πρόκειται για μία «μπίζνα» που ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση των Μεσογειακών Αγώνων, στους οποίους η παράταξή του είχε εξαρχής αντιταχθεί.
Εξάλλου, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι – ενώ εδώ και αρκετό καιρό οι διαδικασίες είχαν επί της ουσίας «παγώσει» – επανενεργοποιήθηκαν μόνο χάρη στο «Πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου» (Ν. 4002/2011), που διευκόλυνε με μάλλον «φωτογραφικό» τρόπο μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του τουρισμού. Ειδικότερα, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στις «άκρως ευνοϊκές για τους “μεγαλοκαρχαρίες” επενδυτές διατάξεις, σε σχέση με τους όρους δόμησης, τη φορολόγηση και άλλα ζητήματα», αλλά και στο σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις «επενδύσεις», που είχαν ως αποτέλεσμα «να μην υπάρχει τίποτα περιβαλλοντικό στην περιβαλλοντική νομοθεσία».
Επίσης, ο κ. Πουλάκης έθιξε και τα επιμέρους ζητήματα που ανακύπτουν από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως το ότι η ΜΠΕ στηρίζεται στις προηγούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, οι οποίες τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται «στον αέρα», μετά την αλλαγή των όρων της «επένδυσης», το ότι – παρά το υδατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή – στη ΜΠΕ εντοπίζονται σημαντικές σπατάλες νερού και μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων,, το ότι επιτρέπεται η ιδιωτική πολεοδόμηση, κατά παρέκκλιση από τους γενικούς κανόνες, αλλά και το ότι στην ίδια περιοχή έχει ήδη αποφασιστεί η λειτουργία Καταδυτικού Κέντρου, άρα ενδέχεται να προκύψει σημαντική εμπλοκή από την κατασκευή εντός του ίδιου κόλπου και μίας μονάδας αφαλμύρωσης.
Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης σχολίασε ότι «η περιφερειακή αρχή, με τη θετική εισήγηση του κ.Καλτσογιάννη, παρέχει πολιτική, αλλά και νομική, κάλυψη σε ένα σκάνδαλο» και δεσμεύτηκε ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μια Περιφερειακή Αρχή της Αριστεράς, δεν πρόκειται να συναινέσει, να συνεχίσει ή να αναγνωρίσει καμία επένδυση που γίνεται με τρόπο σκανδαλώδη, φωτογραφικό ή προδήλως παράνομο», διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στη δική μας αντίληψη, είναι άλλο η επένδυση και άλλο η ληστεία».