Πούλησε ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021, 01:30

Νότιος Αφρική: Πούλησε ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Η Νότια Αφρική πούλησε ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που είχε στην κατοχή της και αυτές θα διανεμηθούν σε 14 άλλες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η Νότια Αφρική είχε αναστείλει στα μέσα Φεβρουαρίου την εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19, που επρόκειτο αρχικά να γίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca, αφού εκφράστηκαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου απέναντι στην τοπική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού. Αμέσως μετά, η Πρετόρια ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει αυτές τις δόσεις στην Αφρικανική Ένωση.

Ο υπουργός Ζουέλι Μκίζε στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε» η πώληση των εμβολίων της AstraZeneca που είχε αγοράσει η χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο του επιβεβαίωσε ότι οι χώρες τις οποίες πρότεινε η Αφρικανική Ένωση πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει σ’ αυτές η εμβολιαστική εκστρατεία, πρόσθεσε.

Τα πρώτα εμβόλια θα σταλούν αρχικά σε εννέα χώρες ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει η αποστολή και σε άλλες πέντε.

Η Νότια Αφρική επρόκειτο να ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης των 59 εκατομμυρίων κατοίκων της τον Φεβρουάριο, με τα εμβόλια αυτά που παρασκευάστηκαν από το Serum Institute της Ινδίας. Όμως η κυβέρνηση ανέστειλε το πρόγραμμα αφού μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ, στο Γιοχάνεσμπουργκ, έδειξε ότι το βρετανικό εμβόλιο είχε «περιορισμένη» αποτελεσματικότητα απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού, την αποκαλούμενη 501Y.V2.

Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ωστόσο συστήνουν να χρησιμοποιείται το εμβόλιο αυτό στις χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.

Η Αφρικανική Ένωση, η οποία έχει εξασφαλίσει 270 εκατομμύρια εμβόλια για τις χώρες-μέλη της, έχει δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να αποκλείσει» το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η Νότια Αφρική μετρά μέχρι σήμερα 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 52.000 νεκρούς από την Covid-19. Τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα (περίπου 1.000 την ημέρα) και η κυβέρνηση ανέφερε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι έχει περάσει.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021, 01:30

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει