Πράσινο φως για την αναστήλωση του Ναού του Διός

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η πρόταση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου σχετικά με τη δεύτερη φάση αναστήλωσης του Ναού του Διός στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και τη διαμόρφωση του διαδρόμου των επισκεπτών προς το Ναό, με την πιλοτική εφαρμογή πλακών ελαστικού ΕPDM.

Σύμφωνα με την πρόταση θα γίνει αναστήλωση της ΒΔ παραστάδας (κατακόρυφος στύλος που υποστηρίζει κάτι), με τεχνητό λίθο διότι είναι αδύνατη η προσαρμογή φυσικού λίθου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παράλληλα θα τοποθετηθούν παρεμβλήματα προκειμένου να προστατευθεί το αρχαίο υλικό.

Για τη διαμόρφωση του μονοπατιού που οδηγεί τους επισκέπτες στο Ναό, θα τοποθετηθούν δοκιμαστικά (για δύο μήνες) δεκάξι πλάκες δαπέδων κόκκων ελαστικού EPDM, με διαστάσεις 50χ50 σε χρώμα φαιού σκυροδέματος, οι οποίες θα μπουν και μπροστά από τα εκδοτήρια.

Το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως σε αρχαιολογικούς χώρους και γι αυτό υπήρξαν επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίησή του. ‘Ετσι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί σε ένα τμήμα του αρχαίου δαπέδου, ώστε να ελεχθεί η αντοχή του στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και στην κίνηση των επισκεπτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει