Πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα η ημερίδα για αρνάκι – κατσικάκι Π.Ο.Π.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ελασσόνα η ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας, την Ε.Α.Σ. Ελασσόνας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δήμου Ελασσόνας για την πιστοποίηση προϊόντων Π.Ο.Π. «Αρνάκι» και «Κατσικάκι» Ελασσόνας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένας Καραλαριώτου, με σκοπό την ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής πάνω στη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων τους.

Μιλώντας για τη σημασία της πιστοποίησης των προϊόντων, ο κ. Αγοραστός κατά την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και βαδίζει κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Όμως εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, σταθερά προσηλωμένοι στη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς. Στα πλαίσια αυτά, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Ελασσόνα για να μπορέσουμε να αναδείξουμε το αρνάκι και κατσικάκι Π.Ο.Π. και τις δυνατότητες που ανοίγονται από εδώ και πέρα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, που θα μπορέσουν αφενός να αυξήσουν την παραγωγή τους κι αφετέρου να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία παρουσιάζουν ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Βεβαίως, προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη των δύο προϊόντων στο Μητρώο των Π.Ο.Π. χρειάστηκε να προηγηθεί μία προσπάθεια αρκετών ετών από όλους τους τοπικούς φορείς και ήρθε πλέον η ώρα να προχωρήσουμε στην ουσιαστική εφαρμογή του. Από εδώ και πέρα χρειάζεται να ακολουθηθεί μια διαδικασία απ’ τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους ώστε η προστιθέμενη αξία της ονομασίας ΠΟΠ να έλθει ως αμοιβή στο προϊόν τους. Βρισκόμαστε λοιπόν στο στάδιο που ενημερώνουμε τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους για την πρακτική εφαρμογή της πιστοποίησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα βρίσκονται στη διάθεση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να τους παράσχουν ουσιαστική ενημέρωση πάνω στα ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με την πιστοποίηση των προϊόντων τους και γενικά όλη τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν».

Η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε συγκεκριμένα: «Είναι σίγουρο ότι με την κατοχύρωση της ονομασίας κερδίσαμε μία μάχη, αλλά πρέπει τώρα να κερδίσουμε τον πόλεμο της ανταγωνιστικότητας, που είναι διαρκής και δύσκολος. Είναι μια σημαντική διαδικασία, καθώς στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τα προϊόντα ΠΟΠ θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και υψηλότερες τιμές. Με την τοποθέτηση των νέων αυτών προϊόντων ΠΟΠ στην αγορά θα ικανοποιηθούν και οι καταναλωτές που θα έχουν στη διάθεσή τους δύο βασικά τρόφιμα εγγυημένα για την ποιότητα και τον τόπο καταγωγής τους και οι αιγοπροβατοτρόφοι με τις υψηλότερες τιμές που αναμένεται να απολαύσουν. Η επιτυχία της κατοχύρωσης των προϊόντων, δεν είναι μόνο των κτηνοτρόφων, αλλά ολόκληρης της επαρχίας. Με την προστατευόμενη ονομασία των προϊόντων αυτών προστατεύουμε και την επαρχία από περιβαλλοντικούς εφιάλτες, όπως ο λιγνίτης, καθώς οι δύο έννοιες δεν συμβαδίζουν. Παράλληλα, με την ευκαιρία της κατοχύρωσης των Π.Ο.Π. θέλω να στείλω για μία ακόμη φορά ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή και την οικονομική κρίση και την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος στην εθνική μας οικονομία να πιστέψει και να στηρίξει την αιγοπροβατοτροφία, εξασφαλίζοντας απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων και σε άτομα που δύσκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς εργασίας. Σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που ξεκινά τώρα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής Ελασσόνας οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα σταθούν αρωγοί».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, τμηματάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κ. Δ. Κουλουκτσής αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατοχύρωσης των δύο προϊόντων (αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας) στο Κοινοτικό Μητρώο των Π.Ο.Π. και τόνισε μεταξύ άλλων: «Μία από τις κατηγορίες προϊόντων ποιότητας που προωθούνται και προβάλλονται τα τελευταία χρόνια στην αγορά είναι και τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Είναι οι πρώτες ονομασίες Ελληνικών προϊόντων που καταχωρίζονται ως ΠΟΠ στην κλάση «Νωπά Κρέατα». Σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι αιγοπροβατοτρόφοι του Δήμου Ελασσόνας και της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου, που είναι η οριοθετημένη περιοχή παραγωγής των δύο προϊόντων, για τη σημασία που έχει για τους ίδιους η προστασία των ονομασιών προέλευσης, να ενημερωθούν για την οργάνωση της εμπορίας των προϊόντων τους και περισσότερο γ
ια τις προδιαγραφές παραγωγής και τη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ», έτσι που να μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τα προϊόντα τους με τις συγκεκριμένες προστατευόμενες ονομασίες».

Η προσπάθεια της Περιφέρειας πάντως δεν θα σταματήσει στη χθεσινή εκδήλωση. Θα συνεχιστεί με ενημερωτικές συγκεντρώσεις των αιγοπροβατοτρόφων, τουλάχιστο στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά και με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την επίλυση οποιουδήποτε σχετικού προβλήματος παρουσιαστεί στο μέλλον.

Στη συνέχεια οι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα της ημερίδας.

Η Γεωπόνος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αναστασία Παγίδα, αναφέρθηκε στις «Προδιαγραφές των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.». Ο κτηνίατρος ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT κ. Π.Τάσσης, ανέλυσε τη «Διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.», ενώ η Δρ. Γεωπονίας κ. Μαρία Κλεισιάρη – Μπουζούκη, στην ομιλία της, ως εκπρόσωπος του ΕΛΟΓΑΚ – ΕΓΟ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα») αναφέρθηκε στην «Προσέγγιση στην οργάνωση της εμπορίας των προϊόντων «Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, που αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της αναγνώρισης των δύο τοπικών προϊόντων ως Π.Ο.Π. και τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή εκμεταλλευόμενη δυνατότητα που της δίνεται, ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Μ. Τζιότζιος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ελασσόνας κ. Αθαν. Στούπας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Ελασσόνας κ. Αναστ. Αντωνίου, ο καθηγητής κ. Γούλας ως εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ και ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δ. Σοφολόγης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζήσης Γρηγορίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κ. Μέγας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Μαρία Μαμάρα, Χρ. Σιδερόπουλος, Ράνια Σταφύλη, Αθαν. Παιδής και Αγγέλα Βαγενά, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γ. Παπαδόπουλος, Τηλ. Γκαμπέτας και Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Β. Νταβαρούκας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Δ. Καλφούντζος, ο διευθυντής της ΕΑΣ Ελασσόνας κ. Γ. Κατσαρός, ο αντιπρ. Ομοσπονδίας Κτινοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικ. Παλάσκας η Δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα και πλήθος κτηνοτρόφων της περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει