Πρακτική εξάσκηση μαθητών της ΕΠΑ.Σ. Ν. Ιωνίας Βόλου στην Πορτογαλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την περασμένη Κυριακή 14/4/2013 επέστρεψαν από την Πορτογαλία δεκαπέντε μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί της ΕΠΑ.Σ. Ν. Ιωνίας Βόλου. Η αποστολή της ομάδας των μαθητών του σχολείου έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci με κωδικό αριθμό 2012-1-GR1-LEO01-09871 και τίτλο “Acquisition of European Values and Professionalism for Students through Practice Experience in Sectors of Health – Care and Hairdressing – Beauty in European Environment”. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 31-3-2013 έως 13-4-2013 στην πόλη Balcelos της Πορτογαλίας και στο διάστημα αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στον τομέα των σπουδών τους απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις της πόλης.

Οι μαθητές σπουδάζουν στις ειδικότητες Αισθητικής Τέχνης, Βοηθών Φαρμακείων, Βοηθών Φυσικοθεραπείας & Κομμωτικής Τέχνης του σχολείου. Στην ομάδα του σχολείου συμμετείχαν οι: Βαϊσμένου Ιωάννα Βορνίτη Αντωνία Δημητρόπουλος Αθανάσιος Δημητρόπουλος Κυριάκος Δοδοντζίδου Δέσποινα Ζαλοκώστα Γεωργία Ζωγράφου Αφροδίτη Θεοδωρίδης Ηλίας Κοντοδιού Ευμορφία Κουκουβίνος Απόστολος Μπίρτσε Βαρβάρα – Ειρήνη Μπούρχα Χριστίνα Σωτηρίου Ευαγγελία Τσάτσου Δέσποινα Τσιλιγκρή Αναστασία. Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Στέργιος Ταχούλας και η εκπαιδευτικός κα. Αθανασία Χατζή.

Στο διάστημα της παραμονής στην Πορτογαλία, τους δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η γνωριμία και συνεργασία με ξένους ανθρώπους σε νέο περιβάλλον συνέβαλε στο να αποκτήσουν νέες επικοινωνιακές εμπειρίες, να διευρύνουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, να εμπλουτίσουν τον τρόπο σκέψης τους και να οργανώνονται καλύτερα. Οι μαθητές είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην ετήσια διεθνή έκθεση EXPO-COSMETICA που πραγματοποιήθηκε στον πόλη Porto από 6-8 Απριλίου 2013, προετοιμάζοντας μοντέλα για επίδειξη και παρέχοντας υπηρεσίες στους επισκέπτες της έκθεσης. Η εμπειρία αυτή τους βοήθησε να αποκτήσουν επαγγελματική υπευθυνότητα σε πραγματικές και απαιτητικές συνθήκες. Συνδυαστικά όλα τα παραπάνω ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους και βοήθησαν στην απόκτηση της αίσθησης του Ευρωπαίου Πολίτη.

Αποκτήθηκαν επίσης γνώσεις σχετικά με την ιστορία του τόπου μιας και παράλληλα με τις επαγγελματικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους με ιστορικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό και αθλητικό ενδιαφέρον. Τώρα πλέον στόχος της ομάδας είναι να γίνει διάχυση της εμπειρίας και των βιωμάτων που αποκτήθηκαν στα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας, με σχετική παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη των μαθημάτων της φετινής χρονιάς.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον φορέα Associação Intercultural Amigos da Mobilidade. Από τον συνεργαζόμενο φορέα δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους μαθητές, ενώ επίκειται η έκδοση πιστοποιητικού Ευρωπαϊκής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Europass) από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα κινητικότητας που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελέσουν αυξημένα τυπικά προσόντα για τους μαθητές, δίνοντάς τους καλύτερες προοπτικές στην αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νέα Ιωνία Βόλου 19/4/2013
Ο Διευθυντής

Στέργιος Ν. Ταχούλας
MSc Εκπαιδευτικός ΠΕ 17.03

Μπορεί επίσης να σας αρέσει