Προέβλεψε η μόδα την εποχή μετά τον κορωνοϊό ;

Προστατευτικές μάσκες, ειδικές φόρμες αλλά και κατασκευές απομόνωσης. Παράξενο κι όμως αληθινό. Η La Repubblica αναρωτιέται εάν αρκετοί διάσημοι Ιταλοί σχεδιαστές όπως οι  Dior, Armani, Gucci, Kenzo, Balenciaga, Marine Serre, είχαν «προβλέψει» τι θα συνέβαινε τους επόμενους μήνες με τον κορωνοϊό, κι έτσι πλάσαραν σχεδιαστικές λύσεις για την νέα εποχή.

H εφημερίδα στο άρθρο της κάνει αναφορά αρχικά στην 29χρονη Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Marine Serre, η οποία ήταν από τις πρώτες που τόλμησε να εντάξει τη μάσκα ως αξεσουάρ με το σκεπτικό της  οικολογικής καταστροφής που υφίσταται ο πλανήτης αλλά και ως διαφορετική αισθητική. Πολλοί άνθρωποι της μόδας δεν έβλεπαν την κίνηση της σχεδιάστριας με καλό μάτι και την σνόμπαραν Έλεγαν πως πρόκειται για ένα gadget το οποίο δεν έχει ενδιαφέρον. Όμως η ιστορία δείχνει πως οι στιλιστικές της επιλογές φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν μόνο αυτή η οποία πλάσαρε  τη συγκεκριμένη μόδα. Υπήρξαν κι άλλοι πολλοί οι οποίοι τόλμησαν να λανσάρουν την ιδέα της μετα-αποκαλυπτικής μόδας. Και η τόσο μεγάλη προνοητικότητα δημιουργεί φυσικά πολλά ερωτήματα και προκαλεί έκπληξη.

Είναι δύσκολο να μην παρατηρήσουμε, τις πασαρέλες  που έγιναν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με τα μεταποκαλυπτικά σκηνικά και με ρούχα που μετατράπηκαν σε προστατευτικές στολές και μοιάζουν  με αυτά των πολεμιστών του Mad Max και των εξερευνητών.

Σε οποιαδήποτε άλλο χρονικό διάστημα, όλα αυτά θα έμοιαζαν σαν μια τάση που θα περάσει. Αλλά όπως φαίνεται να προκύπτει χρονικά,  έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η μόδα έχει προβλέψει και ερμηνεύσει την ιστορική περίοδο που διανύουμε τόσο πιστά και κατάλληλα. Τα πρώτα δείγματα μάλιστα ξεκινούν  ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αρκεί να εξετάσουμε, για παράδειγμα, την πρώτη ανοιξιάτικη κολεξιόν  του Gucci  για το 2020. Μοντέλα χωρίς παπούτσια, αξεσουάρ,  μακιγιάζ και ντυμένα με λευκά (ολόκληρα κοστούμια, ψευδο – φορέματα νοσοκομείων). Πώς οι στυλίστες λοιπόν αντιλήφθηκαν τι θα συνέβαινε λίγους μήνες αργότερα ;

Kολεξιόν του Gucci

Επίσης η Rei Kawakubo, η οποία με την Comme des Garçons τον περασμένο Σεπτέμβριο, λάνσαραν σε επίδειξη μόδας ενδυμασία από το μέλλον.  Φουτουριστικές εμφανίσεις πολύ παρόμοιες με αυτές που είδαμε στο Matrix.

H τσάντα της Maison Margiela ( εξωτερικά λανσάρεται σε πασαρέλα με προστατευτική σακούλα)

Ο σχεδιαστής μόδας , Rick Owens,  έβγαλε στην πασαρέλα μοντέλα με παπλώματα που παρήγαγε η Moncler. Τα παπλώματα αυτά λοιπόν μετατράπηκα σε ζεστές και εξαιρετικά γραφικά κάπες, ειδικά σε συνδυασμό με μια γεμάτη καπνό πασαρέλα και μια ροκ σταρ της «Αποκάλυψης».

Η κολεξιόν του Αρμάνι 

Και έπειτα ήρθαν οι αχυρένιες φούστες του Dior αλλά και οι τεράστιες ειδικές κατασκευές προστασίας του Kenzo. To μυαλό αμέσως σκέφτεται τις εγκαταστάσεις απομόνωσης. Με την εξάπλωση λοιπόν του κορωνοϊού, λογικό είναι να δημιουργούνται πολλές θεωρίες για το εάν κάποιοι μπορεί να γνώριζαν ή απλά ήταν προνοητικοί, καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

Οι φούστες από άχυρο του Dior

Oι ειδικές κατασκευές απομόνωσης του Kenzo

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει