Προβληματικά σημεία βλέπει στη βρετανική πρόταση η Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΠολλά είναι τα σημεία της βρετανικής πρότασης, για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., στα οποία διαφαίνονται προβλήματα επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Νατάσα Μπερτό.

«H πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. στη Συμφωνία Αποχώρησης, όσον αφορά κυρίως τα ιρλανδικά σύνορα έχει “προβληματικά σημεία”» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νατάσα Μπερτό. 

«Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο. Η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου (σ.σ. στην Ιρλανδία) και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της Ε.Ε. και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν» ανέφερε. 

Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται πως ο Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική εξέλιξη στο κείμενο του Ηνωμένου Βασιλείου», ενώ παράλληλα σημείωσε «υπάρχουν προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω εργασία».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ άλλων είπε «σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και θα επαναλάβει τη συνεχή ενότητα και αλληλεγγύη της Ε.Ε. απέναντι στην Ιρλανδία».

«Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να κανονιστούν νέες συναντήσεις για να συζητηθεί η πρόταση και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ σημαντικό ορόσημο συνεχίζει να αποτελεί η σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου 2019)» συμπλήρωσε. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, 14:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει