Προστασία των Ελλήνων οινοπαραγωγών από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κρασιού

Ζητά με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον εγχώριο οίνο και την εξομοίωσή του με άλλα αλκοολούχα ποτά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με άλλους έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η ερώτηση των βουλευτών αναφέρει τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των οινοπαραγωγών έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το ελληνικό κρασί έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά σύνορα της χώρας και αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου η αξία των εξαγωγών το 2009 ήταν 57.839.344 €, ενώ το 2014 ανήλθε στα 62.657.252 €.

Μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών και μεταποιητών. Αποτελεί δε, ένα κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν μιας και είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται και στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητα, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα.

Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στους εγχώριους και όχι στους εισαγόμενους οίνους, εξομοιώνεται το ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά και δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν. Η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αντιθέτως ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν, στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και στην ελληνική οικονομία. Εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, επιβαρύνοντας και τους αμπελουργούς. Καμία οινοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό την προστασία των Ελλήνων οινοπαραγωγών, έτσι ώστε να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός;

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ελληνικά κρασιά;» καταλήγει η ερώτηση των έντεκα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει