Προσχέδιο της ΕΕ για επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία «αν χρειαστεί»Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020, 15:59

Νέα μέτρα κατά της Τουρκίας θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο του Μαρτίου, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις κατά περισσότερων ατόμων και εταιρειών από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εάν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε «προσθήκη ονοµάτων», με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που υπάρχει ήδη από το 2019 και «εάν χρειαστεί, θα εργαστούν για την επέκταση» του πεδίου εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε πιο στοχευμένες κυρώσεις στον κλάδο της ενέργειας της Τουρκίας, ωστόσο οι στοχευμένες αυτές κυρώσεις δεν πάνε αρκετά μακριά για την Ελλάδα και οι συζητήσεις για το προσχέδιο συνεχίζονται. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές σχέσεις, τον Οκτώβριο, υπογράμμιζαν την ανάγκη για «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» και στο πλαίσιο αυτό καλούσαν σε διάλογο «με καλή πίστη και αποχή από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ».

Οι ηγέτες είχαν εξάλλου προειδοποιήσει την Τουρκία ότι σε περίπτωση μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων η «ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020, 16:07Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει