Προϋπόθεση για υγιή ναυτιλία είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ναυτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Η κρίση στη ναυσιπλοΐα των τουριστικών σκαφών στη χώρα μας, δεν αντιμετωπίζεται με καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς κατά την τοποθέτησή του στη βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», ως εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Επί της αρχής αλλά και επί των επιμέρους ρυθμίσεων ο βουλευτής ανέφερε: «δεν μπορούμε να λέμε ότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη και να μην εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργατικά δικαιώματα. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στο χώρο της ναυτιλίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση… Όσο συνεχίζεται η φορολογική πολιτική με φοροαπαλλαγές για τους πλοιοκτήτες, ενώ δεν υπάρχει ένας σταθερός φορολογικός νόμος με ορίζοντα δεκαετίας που θα στοχεύει στην ανάπτυξη, θα συνεχίζεται και η πρόκληση για τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Την ίδια στιγμή, για τους μικροϊδιοκτήτες τουριστικών σκαφών που προσπαθούν να επενδύσουν σε αυτή τη δραστηριότητα, οι τράπεζες δεν τους δανείζουν ούτε κατ΄ ελάχιστο, και αν τελικά κάποιος το καταφέρει, το επιτόκιο δανεισμού είναι 12% και 13%. Αυτή τη κατάσταση μου μεταφέρουν και οι μικροί πλοιοκτήτες της Μαγνησίας, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε όλη τη χώρα. Όμως έτσι δεν προάγεται η ανάπτυξη».

Ειδικότερα, επί των άρθρων, ο βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του ΝΑΤ το οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση στο μητρώο των ναυτικών σκαφών, να προβλέπεται μια ελάχιστη σύνθεση πληρώματος που να τηρείται απαρέγκλιτα και να διασφαλίζεται η ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες των πλοίων.

«Οι θέσεις εργασίας των ναυτικών, οι μισθοί και το δικαίωμα της απεργίας πρέπει να είναι πλήρως διασφαλισμένα, ενώ παράλληλα απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της τουριστικής ναυτιλίας προς όφελος της οικονομία της χώρας, το οποίο δυστυχώς δεν υπήρχε και δεν υπάρχει από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει