Πρωτοφανής κρίση στην ΑλβανίαΣε μια περίοδο ρευστότητας και ανασφάλειας στα δυτικά Βαλκάνια έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής πολιτική κρίση στην Αλβανία με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος προχωρεί άμεσα στις απαιτούμενες διαδικασίες στο Κοινοβούλιο προκειμένου να καθαιρέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος προ ημερών υπέγραψε διάταγμα ακυρώνοντας τις δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Η αντίδραση του Έντι Ράμα ήταν άμεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πολιτειακοί παράγοντες της Αλβανίας έρχονται σε σύγκρουση, είναι όμως η πρώτη φορά που η σύγκρουση αυτή φτάνει στα άκρα. Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες δυναμικές στα δυτικά Βαλκάνια που αφορούν άμεσα το μέλλον του Κοσόβου, τις σχέσεις Πρίστινας με το Βελιγράδι και τις σχέσεις των Σκοπίων με το αλβανικό στοιχείο της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα επικρέμεται το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή να ανακυρηχθεί ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Σερβία έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τον στρατό της, μετά από ένα περίεργο δικαστικό επεισόδιο που συνέβη στην επαρχία του Κοσόβου όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο.

Τι συμβαίνει μεταξύ Ράμα και Μέτα

Σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση υπέγραψε σήμερα το πρωί στα Τίρανα διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σε μια κίνηση που, όπως είπε, αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτική έντασης στη χώρα.

Προηγήθηκε μακροσκελής αναφορά του στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κομματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα με τον Πρόεδρο Μέτα -και όχι μόνο- να εκφράζει ανησυχίες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες».

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, 13:53

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει