Πρόσθετες προσπάθειες από την Ιταλία ζητεί ο ΓιούνκερΕπιπλέον προσπάθειες στην κατεύθυνση της προστασίας της οικονομικής ανάπτυξης ζητεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την ιταλική κυβέρνηση.

«Ανησυχώ λίγο που βλέπω ότι η ιταλική οικονομία δεν σταματά να επιβραδύνεται. Θα ήθελα οι ιταλικές αρχές να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να διατηρήσουν ζωντανή την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ενώ ο προϋπολογισμός του 2019, τον οποίο συμφώνησαν η Ρώμη και η Κομισιόν τον Δεκέμβριο, προβλέπει ανάπτυξη 1%, «γνωρίζουμε σήμερα ότι αυτός ο αριθμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω», πρόσθεσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, όλες οι πολιτικές γύρω από την έννοια της δημοσιονομικής ώθησης είναι περιορισμένες», προειδοποίησε ο Γιούνκερ. «Αλλά παραμένουμε σε επαφή για να δούμε πώς να προχωρήσουμε».

Η συμφωνία του Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό «δεν αλλάζει», διαβεβαίωσε ωστόσο ο Κόντε, παραθέτοντας τα μέτρα που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται για την ώθηση της οικονομίας μέσω μιας «δημοσιονομικής πολιτικής, επεκτατικής αλλά υπεύθυνης» και επιμένοντας στο γεγονός ότι το σύνολο της ευρωζώνης επηρεάστηκε από την οικονομική επιβράδυνση.

«Πρέπει να κράτη-μέλη που έχουν στη διάθεσή τους ένα μεγαλύτερο περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών να το χρησιμοποιήσουν για να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση και τις δημόσιες επενδύσεις, για να επιτρέψουν στην Ευρώπη να αναπτυχθεί με πλήρη δυναμική και να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική τάση», δήλωσε, υπαινισσόμενος τη Γερμανία.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2019, 14:21

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει