Πρόταση Ψηφίσματος: Ανάρτηση Δασικών Χαρτών και έννομες συνέπειες για την ιδιοκτησία των πολιτών

Από την δημοτική παράταξη “Δύναμη Βόλου”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κύριε Πρόεδρε,
Καταθέτουμε ψήφισμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σχετικά με τα προβλήματα που ανακύπτουν από την Ανάρτηση Δασικών Χαρτών.

Ως γνωστόν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές τις καλλιεργούν οι αγρότες πολλές δεκαετίες, με νόμιμα συμβόλαια μεταβίβασης, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο Ε9, στις Τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται για αυτές και για το εισόδημα που αποκομίζουν από αυτές. Αν προχωρήσει η διαδικασία, κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών, με την αντιπαραβολή των δασικών χαρτών και των χαρτών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αναρτήσεις οφείλουν να λάβουν υπόψιν τα όρια των σχεδίων πόλεως και οικισμών, εκτάσεις που τελεσίδικα έχουν χαρακτηρισθεί ως μη δασικές, εκτάσεις που δεν είναι δασικές, αλλά αναδασωτέες, εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες δεν είναι δασικές, ενώ στον Χάρτη εγγράφονται ως δασικές και πλείστα άλλα ζητήματα.

Δεν έγινε ενημέρωση των αγροτών και των ιδιοκτητών γης, με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό τους και την επιβάρυνση του ήδη προβληματικού προϋπολογισμού τους με χαράτσι για παράβολα υποβολής αντιρρήσεων, αλλά και αμοιβές σε μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους, δικηγόρους, λογιστές, για να μπορέσουν να ετοιμάσουν τις αντιρρήσεις τους ηλεκτρονικά και ορθά.

Ωστόσο η οριστική ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης της χώρας, οφείλει να γίνει με ευθύνη και δαπάνες του κράτους και όχι να μετακυλήσει την ευθύνη και το κόστος στους ιδιώτες, που θα πληρώσουν και παράβολο, αλλά θα προβούν και σε έξοδα για τοπογραφικά, συμβούλους δασολόγους, τοπογράφους, μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους, κ.λπ. και μάλιστα σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα και δη οι αγρότες είναι εξουθενωμένα οικονομικά και δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος τους.
Οι εκτάσεις αυτές αφορούν κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας και αφορά στο σύνολο των δημοτών και όχι μια μειοψηφία προνομιούχων πλουσίων ή παρανόμων, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή έτυχε να είναι μικροϊδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, κυρίως με ελαιόδενδρα.

Οι δημότες , θα κληθούν να αποδείξουν, να πληρώσουν και ενδεχομένως να τιμωρηθούν για την γη που κατέχουν και καλλιεργούν, ενώ προηγουμένως έχουν διαχρονικά πληρώσει φόρους, εισφορές και ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία τους. Στην ουσία, η διαδικασία που ακολουθείται θα αφορά μια δήμευση της περιουσίας του σημερινού κατόχου γης και όχι εκείνου που πιθανόν να έχει κάνει (εάν έχει κάνει) παράβαση και από αυτόν ζητούνται τα παράβολα και οι εξηγήσεις για τη σημερινή κατάσταση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να ψηφιστεί ομόφωνα η κατάργηση του παραβόλου ή η καθιέρωση ενός συμβολικού ποσού, να δοθεί χρόνος προετοιμασίας στους αγρότες και κατόχους αγροτεμαχίων και τέλος να εξετάσει η Πολιτεία την αλλαγή του πλαισίου αναφοράς με τις αεροφωτογραφίες του 1945, δίνοντας πιο ρεαλιστική βάση δεδομένων αναφοράς.

Μιχάλης Μιτζικός
Κατερίνα Τσοπουρίδου
Αριστοτέλης Δουλόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει