Πρώην αρχηγός της Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός θα γεμίσει τις σήραγγες στη Γάζα με νευροπαραλυτικό αέριο


Κι ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα στη Γάζα ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ ισχυρίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να πλημμυρίσει τις σήραγγες της Χαμάς με ένα είδος νευροπαραλυτικού αερίου ή χημικού όπλου.

Ο Μεσάαλ μιλώντας στον αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό Sada El Balad ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική πλευρά είπε στο Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή του συνεχίζοντας το σφυροκόπημα από αέρος. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έστειλε μονάδες της Delta Force προκειμένου να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada El Balad την Πέμπτη, ο Meshaal ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν πει στο Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία εισβολή του και να συνεχίσει να χτυπά τη Γάζα από τον ουρανό και ότι η Ουάσιγκτον είχε στείλει στρατιώτες από την επίλεκτη Delta Force για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων.

«Έχουμε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές ότι το σχέδιο [των ΗΠΑ] με το Ισραήλ είναι να στείλουν ειδικές αμερικανικές/ισραηλινές δυνάμεις, που θα διοικούνται από τις ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις θα εκτελούνται είτε από το Ισραήλ είτε συνδυαστικά [ΗΠΑ και Ισραήλ]. Σκοπός είναι  να… χρησιμοποιήσουν νευροπαραλυτικά αέρια, με στόχο να παραλύσουν τις ικανότητες των Παλαιστινίων στρατιωτών στις σήραγγες και τα χαρακώματα χωρίς να τους εξουδετερώσουν. Αυτό θα γίνει προκειμένου οι Παλαιστίνιοι ναμην σκοτώσουν τους ομήρους ή τους αιχμαλώτους που κρατούνται σε αυτές τις σήραγγες», είπε ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Γάζας παρέχει στους μαχητές της Χαμάς διέξοδο κάτω από κατοικημένες αστικές περιοχές και χρησιμεύει επίσης ως χώρος όπου οι ηγέτες της Χαμάς και τα όπλα τους προστατεύονται από πιθανές αεροπορικές επιθέσεις. Σύμφωνα με έκθεση του Al Jazeera το 2014, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 σήραγγες που διασχίζουν την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το Middle East Eye ανέφερε ότι παλαιστινιακές ομάδες ανέμεναν ότι το Ισραήλ θα πλημμύριζε τις σήραγγες της Χαμάς με ένα είδος νευροπαραλυτικού αερίου ή χημικού όπλου υπό την επιτήρηση των κομάντος της αμερικανικής Delta Force.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αραβική πηγή δήλωσε στο Middle East Eye, ότι το σχέδιο που φέρεται να ετοιμάζει το Ισραήλ «εξαρτάται από το στοιχείο του αιφνιδιασμού… χρησιμοποιώντας διεθνώς απαγορευμένα αέρια, νευροπαραλυτικό αέριο, και χημικά όπλα.»

Τα περισσότερα νευροπαραλυτικά αέρια μπορούν να σκοτώσουν σε διάστημα από ένα έως 10 λεπτά, παραλύοντας το αναπνευστικό κέντρο του κεντρικού νευρικού συστήματος και τους μύες γύρω από τους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα της έκθεσης στο αέριο περιλαμβάνουν ναυτία και βίαιους πονοκεφάλους, θολή όραση, σάλια, μυϊκούς σπασμούς, αναπνευστική ανακοπή και απώλεια συνείδησης.Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1972 για τα βιολογικά και χημικά όπλα, αλλά η χρήση βιολογικών όπλων είναι παράνομη εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και συγκεκριμένα από το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925.

Από την άλλη πλευρά ο άλλοτε ηγέτης της Χαμάς αναγνώρισε ότι επίκειται μία χερσαία εισβολή η οποία θα είναι μη συμβατική και πρόσθεσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των θυμάτων από την πλευρά τους.

«Οι Αμερικάνοι λένε ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν το σενάριο της Φαλούτζα που είναι χερσαία εισβολή και σύγκρουση, αλλά μάλλον το σενάριο της Μοσούλης που είναι να βομβαρδίσουν από ψηλά», είπε ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, αναφερόμενος στα γεγονότα που ακολούθησαν την εισβολή στο Ιράκ το 2003, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με σθεναρή αντίσταση από ιρακινές ομάδες κατά τη διάρκεια μιας χερσαίας επίθεσης στη μάχη της Φαλούτζα.

Από την άλλη, η λεγόμενη μάχη της Μοσούλης ήταν μια κοινή στρατιωτική προσπάθεια για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, γνωστού επίσης ως Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όπου οι βαριοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης, αφήνοντας βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων, και άνοιξαν το δρόμο για την ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης από το ΙΚ.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει