Πρώτη ιστορική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, 01:08

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο, σε μια πρώτη ιστορική συνάντηση, τρεις εβδομάδες αφότου οι χώρες υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι μίλησε για την «αρχή μιας νέας εποχής» μετά τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του των ΗΑΕ σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν. Ευχαρίστησε το αραβικό κράτος του Κόλπου για το θάρρος του στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ζαϊντ τόνισε πως το Αμπού Ντάμπι στοχεύει να ανοίξει ορίζοντες για συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Οι δύο ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Το Ισραηλινό ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τον Ζαϊντ να γράφει στο βιβλίο επισκεπτών: «Ποτέ ξανά».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι «μεγάλη τιμή που οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και των ΗΑΕ επέλεξαν το Βερολίνο ως τόπο για την ιστορική πρώτη συνάντησή τους», ευχαριστώντας τους δύο ομολόγους του για την εμπιστοσύνη τους.

Ο Μάας κάλεσε σε επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι η λύση των δύο κρατών παραμένει η καλύτερη επιλογή.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τον περασμένο μήνα μια ιστορική συμφωνία στην Ουάσινγκτον για την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων και τη δημιουργία μιας νέας ευρείας σχέσης, προκαλώντας την έντονη καταδίκη των Παλαιστινίων.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, 01:08

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει