Πρώτη καταδίκη σε θάνατο για συμμετοχή στις «ταραχές»
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, 19:36

Ένα δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε σε θάνατο, για πρώτη φορά, ένα άτομο που κατηγορείται για συμμετοχή στις «ταραχές», ανέφερε με ανάρτηση στο διαδίκτυο το πρακτορείο της δικαστικής αρχής, Mizan. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Saman Yasin, Κούρδο ράπερ ο οποίος είχε ενεργή δράση σε κοινωνικά ζητήματα ιδίως μετά τον θάνατο της Αμινί, ενώ εκείνη βρισκόταν στα χέρια της ιρανικής Αστυνομίας. 

 

 

Με την ετυμηγορία που τον καταδικάζει σε θανατική ποινή,  κρίθηκε ένοχος για «πυρπόληση κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξη της δημόσιας τάξης, συνάθροιση και συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας, πόλεμο κατά του Θεού (moharebeh) και διαφθορά στη γη», ανέφερε το πρακτορείο.

Ένα άλλο δικαστήριο της πρωτεύουσας καταδίκασε, επίσης πέντε άτομα σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια για «συνάθροιση και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας και διατάραξη της δημόσιας τάξης».

 

 

 

Πρόκειται για αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και συνεπώς οι καταδικασθέντες μπορούν να ασκήσουν έφεση, διευκρινίζει το Mizan.

Το Ιράν συγκλονίζεται για εβδομάδες από ένα κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Μασχά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει