Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη βορειοδυτική Συρία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 10:48

Ένα πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού καταγράφηκε επισήμως χθες, Πέμπτη, στην βορειοδυτική Συρία, δήλωσε αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για πρόκληση μεγάλης καταστροφής αν η επιδημία της Covid-19 φτάσει στους καταυλισμούς προσφύγων του προπυργίου των ανταρτών.

“Με λύπη μας ανακοινώνουμε σήμερα το πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού, διεγνώσθη θετικό ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού που εργάζεται σε ένα από τα νοσοκομεία” της επαρχίας Ιντλίμπ, δήλωσε ο αξιωματούχος για την υγεία της περιοχής αυτής Μάραμ αλ Σέιχ.

Ο ασθενής είναι ένας Σύρος γιατρός ηλικίας περίπου 30 ετών, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο της πόλης Μπαμπ αλ Χάουα, η οποία βρίσκεται στην μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Νταχέρ, επικεφαλής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Γκαζίαντεπ στην Τουρκία.

“Υποψιαζόταν ότι μπορεί να έχει μολυνθεί από Covid-19” και ήδη από χθες μετά την εξέτασή του επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες του, πρόσθεσε.

“Ως αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στην βορειοδυτική Συρία”, διευκρίνισε ο Νταχέρ, επιβεβαιώνοντας ότι είναι το πρώτο κρούσμα SARS-CoV-2 που καταγράφεται επισήμως στην συριακή αυτή περιοχή.

Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ο γιατρός αυτός έκλεισε και αυτοί που είχαν επαφή με τον ασθενή απομονώθηκαν, διευκρίνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μάραμ αλ Σέιχ, σημειώνοντας ότι έγινε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για μήνες για την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στην βορειοδυτική Συρία όπου μια εύθραυστη ανακωχή σταμάτησε επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, με την υποστήριξη της Ρωσίας, κατά της Ιντλίμπ.

Η περιοχή αυτή, στην οποία κυριαρχούν τζιχαντιστικές οργανώσεις, διαμένουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους, στους οποίους υπάρχει έντονο πρόβλημα υπερπληθυσμού, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Συρία εδώ και 9 χρόνια.

“Οφείλουμε (…) να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μετάδοση της Covid-19. Διαφορετικά αυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματικό πρόβλημα”, προειδοποίησε ο Νταχέρ, εκφράζοντας ανησυχίες λόγω “των συνθηκών εκεί”.

Η Συρία έχει καταγράψει επισήμως 372 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 14 θανάτους από Covid-19 στις ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που είναι υπό κουρδικό έλεγχο, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 6 κρούσματα και 1 θάνατο από Covid-19.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει