Πτώση του ΑΕΠ 14,7% στο β΄ τρίμηνο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, 12:20

Μικρότερη από ό,τι αρχικώς αναμενόταν ήταν η ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, παραμένει ωστόσο η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1995.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, δήλωσε πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν χαμηλότερο κατά 11,8% στο τρίμηνο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 14,7% έναντι εκτιμήσεων για 15%.

Η μείωση της οικονομικής παραγωγής είναι μεγαλύτερη από το 9,1% που κατέγραψαν οι ΗΠΑ στην ίδια περίοδο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν πιο αυστηροί και διήρκεσαν περισσότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τις διαφορές στην αντιμετώπιση του ιού και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών-μελών, με την Φινλανδία να συρρικνώνεται 4,5% στο β΄ τρίμηνο και την Ισπανία κατά 18,5%.

Τα στοιχεία της Eurostat εμφάνισαν επίσης ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από τις συνολικές δαπάνες, και ήταν 17% χαμηλότερες από ό,τι στο α΄ τρίμηνο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, 12:20

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει